ßßß Cookit - przepis na Makaron somen na zimno

Makaron somen na zimno

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Satoshi Toyo
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
6 wiązek makaronu somen (w Polsce jest sprzedawany najczęściej w opakowaniach po 4 wiązki)
4 (ok. 40 g) duże krewetki
16 g szczypiorku
4 grzyby shiitake
1 jajko na omlet
tsuyu:
720 ml bulionu dashi
30 ml sosu sojowego
5 g soli
60 ml mirinu
5 g płatków z tartej ryby bonito (katsuobushi)
kostki lodu do podania makaronu
Makaron somen na zimno - sposób przygotowania: Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj tsuyu: wymieszaj w garnku dashi, sos sojowy, sól i mirin, doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj katsuobushi i jeszcze raz zagotuj. Przecedź przez sitko i schłodź. Tsuyu przelej do miseczek. Usmaż omlet: jajko roztrzep i usmaż na bardzo cienki naleśnik, który następnie pokrój w bardzo wąskie wstążeczki. Makaron ułóż na talerzu na kostkach lodu (podany makaron musi być bardzo zimny). Udekoruj wedle uznania szczypiorem, ugotowanymi krewetkami, grzybami i omletem. Makaron i dodatki nabieraj i mocz w tsuyu. Rada: Tsuyu, rodzaj bulionu, można kupić w gotowej postaci, nazywa się go też mentsuyu.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093823/makaron somen na zimno/p