Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Satoshi Toyo

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)6 wiązek
makaronu somen (w Polsce jest sprzedawany najczęściej w opakowaniach po 4 wiązki)4 (ok. 40 g) duże
krewetki16 g
szczypiorku4
grzyby shiitake1
jajko na omlettsuyu:720 ml
bulionu dashi30 ml
sosu sojowego5 g
soli60 ml mirinu5 g
płatków z tartej
ryby bonito (katsuobushi)kostki
lodu do podania
makaronuMakaron somen na zimno - sposób przygotowania:
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj tsuyu: wymieszaj w garnku dashi,
sos sojowy,
sól i mirin, doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj katsuobushi i jeszcze raz zagotuj. Przecedź przez sitko i schłodź. Tsuyu przelej do miseczek. Usmaż omlet:
jajko roztrzep i usmaż na bardzo cienki naleśnik, który następnie pokrój w bardzo wąskie wstążeczki.
Makaron ułóż na talerzu na kostkach
lodu (podany
makaron musi być bardzo zimny). Udekoruj wedle uznania
szczypiorem, ugotowanymi
krewetkami,
grzybami i omletem.
Makaron i dodatki nabieraj i mocz w tsuyu. Rada: Tsuyu, rodzaj
bulionu, można kupić w gotowej postaci, nazywa się go też mentsuyu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu