ßßß
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)łosoś :200 g filetu z łososia bez skóry100 ml sosu sojowego200 ml mirinu100 ml sake1/4 limonkikimpira:120 g łodygi selera naciowego60 ml sake20 g cukru10 ml sosu sojowego10 ml oleju sezamowegoprzyprawa shichimiŁosoś grillowany Yuan-yaki z kimpirą z selera naciowego - sposób przygotowania: Przygotuj rybę: łososia oczyść, umyj, osusz i pokrój w niewielkie kawałki. Sos sojowy, mirin i sake wymieszaj, dodaj plasterki limonki. Rybę przełóż do marynaty na jedną godzinę i odstaw. Po tym czasie łososia wyjmij i usmaż na patelni (możesz użyć grillowej, bez dodatku tłuszczu), aż kawałki ryby się zarumienią. Przygotuj kimpirę: łodygę selera pokrój w drobne piórka. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj seler, podsmaż go i dolej sake. Smaż, mieszając, aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj sos sojowy i cukier. Smaż dalej, aż sos zgęstnieje (smaki mają się "przegryźć"). Zdejmij z ognia i dodaj shichimi, wymieszaj. Łososia podziel na porcje, dodaj kimpirę z selera i podawaj na ciepło. Rada: shichimi to mieszanka ostrych papryk, sezamu i innych przypraw, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Możesz ją zastąpić sproszkowaną chili.Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stolePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu