ßßß
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)ciasto:1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej1/2 szklanki (100 g) cukru1/2 kostki i 2 płaskie łyżki (125 g) zimnego masła1 żółtko2 łyżki (30 ml) śmietanki 30 proc.sólmasa:1 szklanka (200 g) cukru1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.4 łyżki (60 ml) miodu1/2 kostki (100 g) masła3/4 szklanki (ok. 75 g) suszonych wiśni lub żurawiny1 opakowanie (100 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej2 i 1/2 szklanki (ok. 300 g) płatków migdałowych2 łyżki (30 g) mąki pszennejsólCiasto z bakaliami w miodowym karmelu - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne masło wsyp do dużej miski i wyrabiaj palcami, aż masa konsystencją będzie przypominała mokry piasek. Dodaj śmietankę wymieszaną z żółtkiem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko ja spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj w prostokąt i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz tez użyć dużej tortownicy). Dociśnij ciasto do dna i brzegów naczynia, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm. Wyłóż ciasto dużym kawałkiem papieru do pieczenia i wsyp specjalne ciężarki lub surową fasolę. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz 15 minut. Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Wyjmij z pieca i lekko przestudź (nie wyłączaj piekarnika). Przygotuj masę: do rondla o grubym dnie wsyp cukier, dodaj śmietankę, miód, masło i szczyptę soli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego karmelu. W misce wymieszaj suszone wiśnie (lub żurawiny), skórkę pomarańczową, płatki migdałów i mąkę. Przełóż do rondla, dokładnie wymieszaj z masą i całość wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 40-50 minut, aż masa będzie złocista.Ta zupa pięknie prezentuje się na talerzu, a do tego jej przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Zupa krem z groszku z musem z suszonych pomidorów i szynką Składniki: 40 dag groszku 1 litr wody 1 łyżka sosu sojowego pieprz 4 plasterki szynki parmeńskiej Mus z suszonych pomidorów: 6 dag pomidorów suszonyPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu