ßßß
Fot. Studio LipovPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Domowe krówki - składniki:300 ml 30% śmietanki70 g masła3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą waniliąDomowe krówki - sposób przygotowania: Do garnka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło i oba rodzaje cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, cały czas mieszając. Pozwalamy, aby wszystko powoli gęstniało. Początkowo wydaje się, że to nigdy nie nastąpi, ale trzeba być czujnym - masa ma tendencję do przywierania i niemieszana może się przypalić. Proces gęstnienia trwa około 15 minut. Gęstą, puszystą masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (doskonale też sprawdzi się forma silikonowa). Gdy przestygnie, wstawiamy keksówkę do lodówki. Po zastygnięciu kroimy masę w małe kwadraty lub prostokąty.Zamiast serka topionego, do przygotowania tej zupy możesz także użyć śmietany i/lub sera z niebieską bądź zieloną pleśnią. Zupa z cukinii 2 duże cukinie około 500 ml bulionu 1 serek topiony złoty ementaler 1 cebula 1 ząbek czosnku śmietana 22 proc. (opcjonalnie) oliwa sól pieprz Cebulę i czPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu