Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia wschodnioeuropejskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)1/2 kg
truskawek50 ml
likieru Cointreau lub soku z
pomarańczy2 łyżki
cukru200 ml
śmietanki 30-proc. (schłodzonej)100 ml gęstej kwaśnej
śmietany 22-proc. (schłodzonej)1/2 łyżeczki
olejku waniliowego (lub 1 łyżeczka
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią)
Truskawki a' la Romanow - sposób przygotowania:
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki lub - jeśli są duże - na ćwiartki. Wymieszaj je z
cukrem i
likierem (albo
sokiem), wstaw do lodówki na 4 godziny.
Śmietankę (30-proc.) ubij z
wanilią. Dodaj kwaśną
śmietanę i dokładnie wymieszaj. Włóż
truskawki do miseczek, polej je sosem, w którym się moczyły, i przykryj ubitą
śmietanąPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu