ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)1/2 kg truskawek50 ml likieru Cointreau lub soku z pomarańczy2 łyżki cukru200 ml śmietanki 30-proc. (schłodzonej)100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22-proc. (schłodzonej)1/2 łyżeczki olejku waniliowego (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)Truskawki a' la Romanow - sposób przygotowania: Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki lub - jeśli są duże - na ćwiartki. Wymieszaj je z cukrem i likierem (albo sokiem), wstaw do lodówki na 4 godziny. Śmietankę (30-proc.) ubij z wanilią. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Włóż truskawki do miseczek, polej je sosem, w którym się moczyły, i przykryj ubitą śmietanąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu