Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga A. Kłosińska

Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia rosyjska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 kg
truskawek50 ml
likieru Cointreau lub soku z
pomarańczy2 łyżki
cukru200 ml schłodzonej 30%
śmietanki100 ml gęstejkwaśnej
śmietany 22% (schłodzonej)1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoTruskawki a'la Romanow - sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, a następnie kroimy na połówki lub - jeśli są duże - na ćwiartki. Mieszamy je z
cukrem i
likierem i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Śmietanę 30% ubijamy z
wanilią. Dodajemy kwaśną
śmietanę i dokładnie mieszamy. Wkładamy
truskawki do miseczek, polewamy sosem, w którym się moczyły, i przykrywamy ubitą
śmietaną.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu