ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia rosyjska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 kg truskawek50 ml likieru Cointreau lub soku z pomarańczy2 łyżki cukru200 ml schłodzonej 30% śmietanki100 ml gęstejkwaśnej śmietany 22% (schłodzonej)1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoTruskawki a'la Romanow - sposób przygotowania: Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, a następnie kroimy na połówki lub - jeśli są duże - na ćwiartki. Mieszamy je z cukrem i likierem i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Śmietanę 30% ubijamy z wanilią. Dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Wkładamy truskawki do miseczek, polewamy sosem, w którym się moczyły, i przykrywamy ubitą śmietaną.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu