ßßß
Pilau ryż to podstawa kuchni orientu, bardzo popularna przystawka w Indiach, Iranie i Pakistanie. Potrawa pochodzi z dawnej Persji. Ten orientalny ryż gotuje się z takimi przyprawami jak strączki kardamonu, g oździki, szafran i cały cynamon . W większości wariantów zawiera również orzechy lub ciecierzyćę . Moja pakistańska przyjaciółka zwykle robi ryż pilau z ciecierzycą.Ugotowałam ryż zgodnie z instrukcją od a do z, z wideo, którym się podzieliłam z wami na Facebook .Gotowałam go po raz pierwszy i chciałam to zrobić jak najlepiej. I udało mi się ! Ryż wyszedł mi fantastycznie pod względem konsystencji i smaku.
Przepis na 5 porcjiSkładniki:250 g długoziarnistego ryżu125 g orzechów cashew3 łyżki oleju4 całe goździki2 strączki kardamonu2 cm cynamonu w całości1 łyżeczka nasion kminu6 szalotek125 g rodzynek1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka szafranu, niezmielonego½ litra wodysólDodatki:świeża kolendra1 cebula1 łyżeczka olejuWykonanie:Po pierwsze, zagotuj wodę z szafranem.Wysyp ryż na durszlak i wypłukaj z nadmiaru skrobii.Rozgrzej olej w rondelku, w którym będziesz gotować ryż.Podsmaż orzechy nerkowca, kardamon, goździki, cynamon i nasiona kminu. Smaż przez 2 minuty, następnie dodaj drobno posiekane szalotki, rodzynki, kurkumę i sól. Podsmaż jeszcze kilku sekund.Dodaj ryż i zamieszaj wszystko razem. Wlej wrzątek z szafranem i wymieszaj.Gotuj ryż 12-15 minut, pod pokrywką na bardzo małym ogniu. Gotuję na kuchni indukcyjnej i zmniejszam ciepło do poziomu 4.Ryż jest ugotowany gdy wchłonie całą wodę.Pokrój cebulę na cienkie krążki i zezłoć w odrobinie oleju. Posiekaj kolendrę.Wysyp ryż na duży półmisek, udekoruj podsmażoną cebulą i posiekaną kolendrą .Przepis na pilau ryż dodałam do akcji:Polecane przepisySzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaI znowu orientalne zapachy w mojej kuchniChana masala – ciecierzyca po hindusku z raitąKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiWołowy woke z orzeszkami cashew