Kurczak marynowany w tandoori to super danie na party, pochodzące z kuchni hinduskiej. Główna przyprawą w marynacie do kurczaka jest tandoori masala, ale oprócz niej dodałam również pieprz kajeński i kmin rzymski .Lubię grilować mięso gdy jest ono dobrze przyprawione i marynowane przez noc. Mięso jest wtedy kruche i soczyste.Przepis na kurczaka marynowanego w tandoori z grilaSkładniki:1 ½ kg filetów z kurczaka2 dl jogurtu1 łyżka tandoori masala1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka soli (tuż przed grillowanie)Wykonanie:Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki.Rozmieszaj jogurt z przyprawami i polej kurczaka. Wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.Na 30 minut przed grilowaniem posólmięso.Griluj na otwartym grilu przez 10 minut.,Podawaj kurczaka z grila od razu po upieczeniu.Do kurczaka przygotowałam różnego rodzaju sałatki oraz piliśmy czerwone wino. Przepis na faszerowane ogórki może już jutro.Polecane przepisyProsty przepis na kurczak tikka masalaOrientalne ziemniaki z kurkami na ostroPrzepis na chili con carne z mięsem i fasoląKurczak w jogurtowej marynacie z coleslawNa ostro i slodkoPrzyjacielskie spotkanie przy grilu Ale fajne ogórki!