ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWE Z SEREM RICOTTA

CIASTO CZEKOLADOWE Z SEREM RICOTTA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj będzie „na bogato”!
Proponuję ciasto na specjalne okazje, albo gdy naprawdę potrzebujemy poprawić sobie nastrój ;)
Czekoladowe ciasto z dodatkiem sera ricotta i orzechów smakuje trochę jak Murzynek i Brownie w jednym.
Ciasto zawiera mąkę pełnoziarnistą, dużą ilość kakao oraz kawę w związku z tym jest bardzo ciemne, intensywnie czekoladowe i stosunkowo „ciężkie”. Ser natomiast dodaje mu wilgotności.
Ciasto piekłam wczoraj… ale wydaje mi się, że dzisiaj jest jeszcze smaczniejsze :)
Na podstawie tego przepisu.
Uwaga:)
Uważam, że to ciasto warte jest polecenia z kilku względów:
Ser ricotta zastępuje znaczną część tłuszczu dodawaną do tego typu ciast.
– Z powodzeniem udało mi się w nim zamienić część zwykłej mąki pszennej, na mąkę z pełnego przemiału.
– Ciasto wspaniale smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych owoców oraz, tak jak wspominałam w poprzednim wpisie, z brzoskwiniami duszonymi w winie . Od proporcji „ciasto:owoce” zależy jak bardzo „grzeszny” będzie deser ;)
Składniki: (na foremkę 10×25 cm)
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
125 g mąki pszennej (u mnie luksusowa)
½ szklanki kakao w proszku
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
¼ szklanki zaparzonej kawy espresso
2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g miękkiego masła
150-180 g cukru brzozowego/fruktozy*
250 g sera ricotta
3 duże jajka
½-1 szklanki orzechów pekan lub włoskich
*Ilość zależy od Waszych upodobań. My lubimy ciasto stosunkowo mało słodkie, następnym razem dodam więc tylko 150 g.
Wykonanie:
Zaparzyć kawę espresso i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.
Foremkę 10-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
W dużej misce ubić masło z dodatkiem cukru brzozowego/fruktozy. Dodać ser ricotta oraz esencję waniliową i dokładnie wymieszać. Dalej ubijając dodawać kolejno po jednym jajku. Zmniejszyć prędkość ubijania do minimum i dodawać na przemian suche składniki oraz kawę aż do momentu jak utworzą jednolitą masę.
Dodać orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki.
Piec 60-70 minut. W połowie pieczenia przykryć wierzch arkuszem papieru, aby ciasto nadmiernie się nie przypiekło. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek włożony w ciasto, po wyjęciu powinien pozostać suchy).
Podawać ze świeżymi owocami, jogurtem naturalnym lub brzoskwiniami duszonymi w winie .
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/11/ciasto-czekoladowe-z-serem-ricotta