ßßß
Dzisiaj będzie „na bogato”!Proponuję ciasto na specjalne okazje, albo gdy naprawdę potrzebujemy poprawić sobie nastrój ;)Czekoladowe ciasto z dodatkiem sera ricotta i orzechów smakuje trochę jak Murzynek i Brownie w jednym.Ciasto zawiera mąkę pełnoziarnistą, dużą ilość kakao oraz kawę w związku z tym jest bardzo ciemne, intensywnie czekoladowe i stosunkowo „ciężkie”. Ser natomiast dodaje mu wilgotności.Ciasto piekłam wczoraj… ale wydaje mi się, że dzisiaj jest jeszcze smaczniejsze :)Na podstawie tego przepisu.Uwaga:)Uważam, że to ciasto warte jest polecenia z kilku względów:– Ser ricotta zastępuje znaczną część tłuszczu dodawaną do tego typu ciast.– Z powodzeniem udało mi się w nim zamienić część zwykłej mąki pszennej, na mąkę z pełnego przemiału.– Ciasto wspaniale smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych owoców oraz, tak jak wspominałam w poprzednim wpisie, z brzoskwiniami duszonymi w winie . Od proporcji „ciasto:owoce” zależy jak bardzo „grzeszny” będzie deser ;)
Składniki: (na foremkę 10×25 cm)75 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej125 g mąki pszennej (u mnie luksusowa)½ szklanki kakao w proszku1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soli¼ szklanki zaparzonej kawy espresso2 łyżeczki esencji waniliowej100 g miękkiego masła150-180 g cukru brzozowego/fruktozy*250 g sera ricotta3 duże jajka½-1 szklanki orzechów pekan lub włoskich*Ilość zależy od Waszych upodobań. My lubimy ciasto stosunkowo mało słodkie, następnym razem dodam więc tylko 150 g.Wykonanie:Zaparzyć kawę espresso i odstawić do wystudzenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.Foremkę 10-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.W dużej misce ubić masło z dodatkiem cukru brzozowego/fruktozy. Dodać ser ricotta oraz esencję waniliową i dokładnie wymieszać. Dalej ubijając dodawać kolejno po jednym jajku. Zmniejszyć prędkość ubijania do minimum i dodawać na przemian suche składniki oraz kawę aż do momentu jak utworzą jednolitą masę.Dodać orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki.Piec 60-70 minut. W połowie pieczenia przykryć wierzch arkuszem papieru, aby ciasto nadmiernie się nie przypiekło. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek włożony w ciasto, po wyjęciu powinien pozostać suchy).Podawać ze świeżymi owocami, jogurtem naturalnym lub brzoskwiniami duszonymi w winie .Smacznego :)