Wykonanie
Dzisiaj będzie „na bogato”!Proponuję ciasto na specjalne okazje, albo gdy naprawdę potrzebujemy poprawić sobie nastrój ;)
Czekoladowe ciasto z dodatkiem
sera ricotta i
orzechów smakuje trochę jak Murzynek i Brownie w jednym.Ciasto zawiera
mąkę pełnoziarnistą, dużą ilość
kakao oraz
kawę w związku z tym jest bardzo ciemne, intensywnie
czekoladowe i stosunkowo „ciężkie”.
Ser natomiast dodaje mu wilgotności.Ciasto piekłam wczoraj… ale wydaje mi się, że dzisiaj jest jeszcze smaczniejsze :)Na podstawie tego przepisu.Uwaga:)Uważam, że to ciasto warte jest polecenia z kilku względów:–
Ser ricotta zastępuje znaczną część tłuszczu dodawaną do tego typu ciast.– Z powodzeniem udało mi się w nim zamienić część zwykłej
mąki pszennej, na
mąkę z pełnego przemiału.– Ciasto wspaniale smakuje z dodatkiem
jogurtu naturalnego, świeżych
owoców oraz, tak jak wspominałam w poprzednim wpisie, z
brzoskwiniami duszonymi w
winie . Od proporcji „ciasto:owoce” zależy jak bardzo „grzeszny” będzie deser ;)
Składniki: (na foremkę 10×25 cm)75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej125 g
mąki pszennej (u mnie luksusowa)½ szklanki
kakao w proszku1½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyszczypta
soli¼ szklanki zaparzonej
kawy espresso2 łyżeczki esencji waniliowej100 g miękkiego
masła150-180 g
cukru brzozowego/fruktozy*250 g
sera ricotta3 duże
jajka½-1 szklanki
orzechów pekan lub włoskich*Ilość zależy od Waszych upodobań. My lubimy ciasto stosunkowo mało słodkie, następnym razem dodam więc tylko 150 g.Wykonanie:Zaparzyć
kawę espresso i odstawić do wystudzenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.Foremkę 10-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje
mąki,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól.W dużej misce ubić
masło z dodatkiem
cukru brzozowego/fruktozy. Dodać
ser ricotta oraz esencję
waniliową i dokładnie wymieszać. Dalej ubijając dodawać kolejno po jednym
jajku. Zmniejszyć prędkość ubijania do minimum i dodawać na przemian suche składniki oraz
kawę aż do momentu jak utworzą jednolitą masę.Dodać
orzechy, wymieszać i przełożyć do foremki.Piec 60-70 minut. W połowie pieczenia przykryć wierzch arkuszem papieru, aby ciasto nadmiernie się nie przypiekło. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek włożony w ciasto, po wyjęciu powinien pozostać suchy).Podawać ze świeżymi
owocami,
jogurtem naturalnym lub
brzoskwiniami duszonymi w
winie .Smacznego :)