Wykonanie
Mocno
czekoladowe, wilgotne a wręcz mokre dzięki serowi i cudownie
orzechowe dzięki
orzechom. Ciasto należy do tych ciężkich ale i zdrowych ze wzgledu na zawartośc
mące pełnoziarnistej. Idealne na wyjątkowe okazje a na pewno sprawdzi się na
stole wigilijnym :) Przepis pochodzi z bloga Lepszy Smak .
Składniki :75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej125 g
maki pszennej1/2 szklanki
kakao w proszku1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli1/4 szklanki zaparzonej
kawy espresso2 łyżeczki esencji waniliowej100 g miękkiego
masła150-180 g
cukru brzozowego/fruktozy ( u mnie 150 g
brązowego cukru )250 g
sera ricotta3 duze
jaja1/2 -1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich lub pekan ( u mnie włoskie )Po zaparzeniu
espresso pozostawi do ostygnięcia.W misce mieszamy
mąki ( ja je wcześniej przesiałam ),
kakao,
sól,
proszek do pieczenia,
sodę.
Masło ucieramy z
cukrem. Następnie dodajemy
ser i esencję mieszamy do połączenia. Cały czas miksując dodajemy po jednym
jajku. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy naprzemiennie suche składniki i
kawę. Mieszamy do momentu aż ciasto utworzy jednolitą masę.Na końcu dodajemy
orzechy, mieszamy łyżką lub szpatułką.Ciasto przelewamy do keksówki o wymiarach 10x25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 170°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.Ciasto obserwujemy czy aby od góry nadmiernie się nie przypieka, można w połowie czasu przykryc wierzch papierem do pieczenia. U mnie nie było to konieczne.Smacznego :)