ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z serem rocotta

Ciasto czekoladowe z serem rocotta

nazwa

Wykonanie

Mocno czekoladowe, wilgotne a wręcz mokre dzięki serowi i cudownie orzechowe dzięki orzechom. Ciasto należy do tych ciężkich ale i zdrowych ze wzgledu na zawartośc mące pełnoziarnistej. Idealne na wyjątkowe okazje a na pewno sprawdzi się na stole wigilijnym :) Przepis pochodzi z bloga Lepszy Smak .
Składniki :
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
125 g maki pszennej
1/2 szklanki kakao w proszku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 szklanki zaparzonej kawy espresso
2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g miękkiego masła
150-180 g cukru brzozowego/fruktozy ( u mnie 150 g brązowego cukru )
250 g sera ricotta
3 duze jaja
1/2 -1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan ( u mnie włoskie )
Po zaparzeniu espresso pozostawi do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąki ( ja je wcześniej przesiałam ), kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy ser i esencję mieszamy do połączenia. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy naprzemiennie suche składniki i kawę. Mieszamy do momentu aż ciasto utworzy jednolitą masę.
Na końcu dodajemy orzechy, mieszamy łyżką lub szpatułką.
Ciasto przelewamy do keksówki o wymiarach 10x25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 170°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto obserwujemy czy aby od góry nadmiernie się nie przypieka, można w połowie czasu przykryc wierzch papierem do pieczenia. U mnie nie było to konieczne.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/11/Ciasto-czekoladowe-z-serem-rocotta.html