Wykonanie
Niewątpliwie babka, która idealnie wpasuje nam się w skład ciast Wielkanocnych. Smaczna, mięciutka, bardzo wilgotna co za tym idzie długo utrzymuje świeżość. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki : ( Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli170 g
masła1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 duże
jaja1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1,5 szklanki
mleka1/4 szklanki zaparzonego
espresso lub bardzo mocnej
kawy1/4 szklanki Kahlua lub innego
likieru kawowegoMąkę,
sodę, proszek i
sól przesiać do miski. Odstawić.
Masło ucieramy z
cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym
jajku. Kolejno dolewamy ekstrakt.
Mąkę wsypujemy partiami naprzemiennie dolewając
mleka przy czym zaczynamy i kończymy na
mące. Ucierając tylko do połączenia składników.Potrzebne będą nam jeszcze 2 dodatkowe miski. Do jednej przekładamy jedną szklankę ciasta i do drugiej drugą szklankę ciasta. Resztę odstawiamy. Do jednej miski ( z jedną szklanką ciasta )dodajemy zimne
espresso ( można dodać jeszcze 1/2 łyżki
kakao do koloru - ja tak zrobiłam )mieszamy. Do drugiej miski dodać
likier kawowy ( ponownie można dodać
kakao w ilości 1/4 łyżki co uczyniłam ), mieszamy.Formę na babkę smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Użyłam okrągłej formy z kominem o średnicy 26 cm. Połowę białej masy wylewamy na dno formy. Kolejno bardzo delikatnie, za pomocą łyżki nałożyć i rozprowadzić masę
espresso. Na nią również delikatnie i ostrożnie nakładamy kolejną masę Kahlua. Należy uważać aby masy się nie wymieszały. Na koniec wykładamy ostatnią warstwę masy jasnej. Masę najlepiej nakładać miejscowo i delikatnie jak dwie poprzednie aby się nie wymieszały.Pieczemy w temp. 165°C przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Babkę można posypać
cukrem pudrem lub zrobić
lukier kawowy czy Kahlua albo zrobić krem z
mascarpone, który ja pominęłam a przepis na niego znajdziecie Tutaj .Smacznego :)