Wykonanie

Jedna z moich propozycji wielkanocnych :-). Babka tiramisu, czyli babka o delikatnym smaku
kawowym, z
alkoholem i sosem z
mascarpone i
śmietany kremówki. Nie mogłam się oprzeć takiemu przepisowi! Brzmiało pysznie i naprawdę nie wiem, dlaczego jako nie - kawoszka piekę coraz więcej
kawowych ciast... Podobno gusta co kilka lat się zmieniają ;-). Babka nie jest mocno kawowa, wręcz bardzo, ale to bardzo delikatnie. Mąż się nie domyślił, że jest to smak tiramisu, kiedy spróbował ją bez sosu - dlatego jest on taki ważny. Piekłam w prodiżu, ponieważ sobie przypomniałam, że mam takie urządzenie i naprawdę jestem zadowolona (w nim piekę też pyszne
biszkopty). Polecam!Składniki:3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli170 g
masła1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1,5 szklanki
mleka1/4 szklanki zaparzonego
espresso lub bardzo mocnej
kawy (można dodać jeszcze ekstraktu
kawowego)1/4 szklanki Kahlua lub innego
likieru kawowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem,
sodą i
solą; odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać
jajka, po jednym, ucierając na po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
wanilii. Dodawać do masy przesianą
mąkę z proszkiem na zmianę z
mlekiem, zaczynając i kończąc na
mące. Ucierać tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Przełożyć jedną szklankę ciasta do jednej miski i drugą szklankę ciasta do drugiej miski. Do jednej dodać zimne
espresso (dodałam tu jeszcze 1/2 łyżki
kakao dla koloru) i wymieszać, do drugiej dodać
likier kawowy i wymieszać (tu dodałam od siebie 1/4 łyżki
kakao).Połowę z pozostałego w misce miksera ciasta wlać na dno formy babkowej (piekłam w prodiżu z kominkiem o średnicy 26 cm) i teraz bardzo delikatnie wlać lub nałożyć łyżką masę z
espresso, rozprowadzić równą warstwą. Na to równie ostrożnie i delikatnie, uważając, aby masy się nie pomieszały wyłożyć (łyżką) masę z Kahlua i delikatnie rozprowadzić po powierzchni.Na końcu wyłożyć pozostałą część ciasta z miski miksera, łyżką, układając małe kupki jedna przy drugiej - ta masa jest wyraźnie gęściejsza i cięższa od dwóch pod nią i trzeba to robić naprawdę delikatnie. Wygładzić powierzchnię, wstawić do piekarnika.Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 165ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, wyłożyć z formy i wystudzić do końca.
Kawowy krem z
mascarpone:60 g
śmietany kremówki 36%, schłodzonej (lub
masła)115 g
mascarpone, schłodzonego1/4 szklanki Kahlua lub innego
likieru kawowego2 szklanki
cukru pudru (dodałam pół szklanki, ale to zależy od Waszych preferencji)
Masło (lub kremówkę) utrzeć (lub ubić) z
mascarpone, dodać
cukier i
likier i ubić na gładką i puszystą masę.Kiedy babka jest całkowicie zimna, rozsmarować krem po powierzchni. Można posypać startą
czekoladą lub
kakao.Smacznego :-).