ßßß Cookit - przepis na babeczki pełnoziarniste z ricottą

babeczki pełnoziarniste z ricottą

nazwa

Wykonanie

Na diecie też można sobie dogadzać i zjeść coś słodkiego stąd te babeczki. W orginale TU było to ciasto ja zamieniłam je na ok. 20 małych babeczek z moimi lekkimi zmianami.
Składniki:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej (u mnie luksusowa)
½ szklanki kakao w proszku(dałam mniej)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
¼ szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g miękkiego masła
150-180 g cukru brzozowego
250 g sera ricotta
3 duże jajka
Wykonanie:
Zaparzyć kawę espresso i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.
W misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
W dużej misce ubić masło z dodatkiem cukru brzozowego. Dodać ser ricotta oraz esencję waniliową i dokładnie wymieszać. Dalej ubijając dodawać kolejno po jednym jajku. Zmniejszyć prędkość ubijania do minimum i dodawać na przemian suche składniki oraz kawę aż do momentu jak utworzą jednolitą masę.
Piec 20-25 minut do suchego patyczka.
Źródło:http://gotowanieodchudzanie.blox.pl/2013/01/babeczki-pelnoziarniste-z-ricotta.html