Wykonanie
Jak czytacie ten post, ja jestem już w drodze nad polskie morze, gdzie
jadę w odwiedziny do mojej zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej Domi w kuchni oraz na III Ogólnopolski Zlot Mopsów w Dźwirzynie organizowany przez Stowarzyszenie „M jak Mops”, którego jestem członkiem.Dziś polecam Wam przepis na smakowite wytrawne muffiny, idealne na podróż.

Przepis zaczerpnęłam z książki
Pieczywo. 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazjęSkładniki na 12 muffinek:300 g
mąki pszennej2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu125 g
sera żółtego (u mnie gouda, w oryginale
parmezan)2 duże
jajka180 ml
mleka + 2 łyżki150 g
cukiniipęczek
szczypiorkułyżka
oliwy z oliwek
1. Piekarnik nastawić na 200ºC. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami i nasmarować każdą pędzelkiem
oliwą z oliwek (lub nie używać papilotek i posmarować
oliwą otwory w blasze do muffinek, można też użyć foremek silikonowych) – wszystko po to, aby później łatwo było wyjąć muffiy z papilotek.2. Posiekać drobno
szczypiorek,
cukinię (razem ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zetrzeć
ser żółty(również na tarce o grubych oczkach).3. Przesiać
mąkę do miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
solą i
pieprzem. Dodać
ser.4. Rozmącić
jajka z
mlekiem w drugiej misce. Wlać do suchych składników i mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się nie połączą, w razie potrzeby dodać 2 łyżki
mleka.5. Do ciasta dodać
cukinię i
szczypiorek. Wymieszać.6. Nakładać ostrożnie do foremek. Piec ok. 25 minut w trybie grzania góra-dół, na środkowej półce piekarnika.7. Muffinki muszą być dobrze wyrośnięte i zrumienione na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić je na kratce. Najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu.