ßßß
Przepis zaczerpnęłam z książki Pieczywo. 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazjęSkładniki na 12 muffinek:300 g mąki pszennej2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu125 g sera żółtego (u mnie gouda, w oryginale parmezan)2 duże jajka180 ml mleka + 2 łyżki150 g cukiniipęczek szczypiorkułyżka oliwy z oliwek
1. Piekarnik nastawić na 200ºC. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami i nasmarować każdą pędzelkiem oliwą z oliwek (lub nie używać papilotek i posmarować oliwą otwory w blasze do muffinek, można też użyć foremek silikonowych) – wszystko po to, aby później łatwo było wyjąć muffiy z papilotek.2. Posiekać drobno szczypiorek, cukinię (razem ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zetrzeć ser żółty(również na tarce o grubych oczkach).3. Przesiać mąkę do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Dodać ser.4. Rozmącić jajka z mlekiem w drugiej misce. Wlać do suchych składników i mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się nie połączą, w razie potrzeby dodać 2 łyżki mleka.5. Do ciasta dodać cukinię i szczypiorek. Wymieszać.6. Nakładać ostrożnie do foremek. Piec ok. 25 minut w trybie grzania góra-dół, na środkowej półce piekarnika.7. Muffinki muszą być dobrze wyrośnięte i zrumienione na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić je na kratce. Najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu.