Wykonanie
LEKCJA 1TEMAT : Pancakes czyli amerykańskie nalesnikiRobiłem je dzisiaj pierwszy raz, niektóre się po przypalały, ale te ostatnie sztuki wychodziły już idealne ! :) Pancakes nie robi się cienkich i dużych jak zwyczajne naleśniki, ale formuje się małe grubsze placuszki.Pancakes są mega puszyste i delikatne, dzięki przesianej
mące i ubiciu
białek.



/ średnica 6 cm, około 16 sztuk/:-3 duże
jajka-115 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia-140 ml
mleka- szczypta
soli
1. Przesiej
mąke, po to aby placki były puszyste.

2. Oddziel
białka od
żółtek. Ubij
białka ze szczyptą
soli na pianę aby po przewróceniu miski do góry nogami nic z niej nie wypadło :)

3.
Żółtka połącz z
mąką,
mlekiem i
proszkiem do pieczenia.4. Obydwie masy połącz tak, że
białko dodawaj partiami do masy
żółtkowej.5. Smażymy na patelni z minimalną ilością
masła, aż do zarumienienia :)

Możemy zrobić mini torcik z takich naleśników i polać je roztopioną
czekoladą lub tradycyjnie amerykańsko
syropem klonowym :)Pierwsza lekcja zakończona ! Dla mnie sukcesem, a dla Was?:)
