Wykonanie
LEKCJA 1TEMAT : Pancakes czyli amerykańskie nalesnikiRobiłem je dzisiaj pierwszy raz, niektóre się po przypalały, ale te ostatnie sztuki wychodziły już idealne ! :) Pancakes nie robi się cienkich i dużych jak zwyczajne naleśniki, ale formuje się małe grubsze placuszki.Pancakes są mega puszyste i delikatne, dzięki przesianej
mące i ubiciu
białek.
/ średnica 6 cm, około 16 sztuk/:-3 duże
jajka-115 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia-140 ml
mleka- szczypta
soli1. Przesiej
mąke, po to aby placki były puszyste.
2. Oddziel
białka od
żółtek. Ubij
białka ze szczyptą
soli na pianę aby po przewróceniu miski do góry nogami nic z niej nie wypadło :)
3.
Żółtka połącz z
mąką,
mlekiem i
proszkiem do pieczenia.4. Obydwie masy połącz tak, że
białko dodawaj partiami do masy
żółtkowej.5. Smażymy na patelni z minimalną ilością
masła, aż do zarumienienia :)
Możemy zrobić mini torcik z takich naleśników i polać je roztopioną
czekoladą lub tradycyjnie amerykańsko
syropem klonowym :)Pierwsza lekcja zakończona ! Dla mnie sukcesem, a dla Was?:)