ßßß
Składniki na 2 porcje:500 g małych pieczarekpomarańczowa papryka2 jajka2 łodygi selera naciowegołyżka posiekanej natki2 ogórki kiszone1 łyżka oliwy + oliwa do smażenia pieczarekkilka liści sałaty lodowej1 łyżka białego octu winnego/sok z cytrynysól, pieprzInspiracją do stworzenia tej sałatki była wiejska sałatka z indykiem z miesięcznika Przysmaki 4/2000. Ja zrobiłam ją w wersji jarskiej i zmieniłam troszkę skład.Pieczarkom odcięłam ogonki i obsmażyłam je na oliwie. Odsączyłam z tłuszczu i pozostawiłam do ostygnięcia. Jajka ugotowałam na twardo (8 minut), ostudziłam, obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Paprykę pokroiłam w małe paski, posiekałam seler naciowy i natkę. Ogórki przekroiłam wzdłuż na ćwiartki.Na talerzach ułożyłam po 3-4 liście sałaty masłowej. Na nich usypałam warstwę z papryki i selera. Na środku ułożyłam pieczarki, a na brzegach jajka i ogórki. Całość delikatnie przyprawiłam pieprzem i solą, a następnie skropiłam octem winnym i oliwą.Bardzo smaczna i lekka sałatka – polecam szczególnie tym osobom, które nawet podczas Świąt chcą dbać o linię!