Wykonanie


Chociaż wygląda zupełnie inaczej niż oryginał z przepisu Lidla to jednak jestem pewna, że smakuje tak samo. Danie jest rewelacyjne a dodatkowo sposób jego podania w łódeczkach z papieru sprawia, że wygląda ono bardzo oryginalnie.Przepis nie został przeze mnie zmodyfikowany. Zmieniłam jedna sposób jego zapiekania. Zamiast kieszonek z papieru zrobiłam łódeczki (związane sznurkiem po bokach). Zamknęłam je od góry wykałaczką aby podczas pieczenia
ryba nie obeschła.Musisz wypróbować ten przepis!Składniki:100 g
pora, pokrojonego w cienkie paseczki w poprzek800 g
pstrąga łososiowego w płatach250 g
masła150 ml białego,
wytrawnego wina10 g
ziela angielskiego15 g świeżego
imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie paski1
cytryna400 g
korzenia selera, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
musztardy Dijon1
limonka100 ml
oliwysólbiały mielony
pieprz1
ziemniak, obrany i pokrojony na mniejsze części1 pęczek świeżej
bazyliiPrzepis:Czas przygotowania: 40 minutCzas pieczenia: 15-20 minut* Przygotuj blender, blachę i papier do pieczenia.* Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).PURÉE Z
SELERA: W garnku rozpuszczamy niewielką ilość
masła, następnie dodajemy niewielką ilość
oliwy. Dodajemy wcześniej pokrojony
seler i
ziemniaka, doprawiamy
solą i mielonym
białym pieprzem. Podduszamy przez mniej więcej 2-3 min, bardzo często mieszając. Następnie dodajemy kilka listków świeżej
bazylii. Gdy
seler i
ziemniak zrobią się szkliste, zalewamy niewielką ilością wrzącej
wody (do poziomu warzyw) i gotujemy do miękkości (mniej więcej 25 minut).Po upływie tego czasu garnek zestawiamy z ognia, zawartość mieszamy, doprawiamy
solą i
białym pieprzem. Miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę, ponownie doprawiamy
solą i
białym pieprzem. Odstawiamy.MARYNATA:
Ziele angielskie, sok i skórkę z ½
limonki, małą łyżeczkę
miodu, trochę
oliwy i
soli dokładnie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy.
PSTRĄG: Płaty
pstrąga oczyszczamy, delikatnie tuż przy skórze ścinamy
mięso ryby, które następnie marynujemy
solą i mielonym
białym pieprzem z jednej strony. Następnie płaty
pstrąga smarujemy marynatą (z tej samej strony) i odstawiamy na kilka minut. Pokrojony
por przekładamy do miski i zalewamy
oliwą z oliwek. Kilka listków
bazylii kroimy w mniejsze kawałki i wraz z pokrojonym
imbirem dodajemy do
pora, całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy.½
limonki kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki
ryby ponownie obtaczamy w marynacie. Każdy kawałek układamy na kawałku pergaminu, nakładamy na niego po 2 plasterki
limonki, przykrywamy
sałatką z
pora. Następnie dookoła kawałka
ryby układamy na papierze pokrojone na mniejsze kawałki
masło, przykrywamy kawałkiem pergaminu (takiej samej wielkości jak ten, na którym leży kawałek
ryby) i zaciskamy mocno brzegi (robimy kieszonkę), następnie dolewamy do środka niewielką ilość
białego wina i dokładnie zamykamy kieszonkę. Odwracamy do góry dnem i układamy na blaszce (
sałatką z
pora ku dołowi). Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami
pstrąga. Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.SOS: Sok z mniej więcej 1
cytryny, małą łyżeczkę
miodu, płaską łyżeczkę
musztardy i pozostałą ilość
bazylii miksujemy, dodając partiami
oliwę z oliwek (sos musi
mieć konsystencję
jogurtu do picia)Na talerz nakładamy aksamitne purée, obok purée –
pstrąga. Dekorujemy listkami
bazylii. Na talerz nalewamy odrobinę sosu.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl