ßßß Cookit - przepis na Sposób wykonania:

Sposób wykonania:

nazwa

Wykonanie

Dziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego dżemu truskawkowego.
Składniki (20-25 sztuk):
500 g mąki pszennej + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka ( 250ml )
100 g roztopionego masła
2 duże jajka (lub 3 małe)
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
4-5 łyżek cukru
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń
lukier lub cukier puder do dekoracji
1. Robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 , 5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wykrawamy pączki. Przekładamy na blat podsypany mąką i czekamy, aż pączki dobrze się napuszą (u mnie ok 30 minut).
5. W garnku rozgrzewamy olej (ok 170-175 st). Jeśli nie mamy termometru cukierniczego należy kawałek ciasta rzucić na olej. Jeśli po 45 sek - 1 minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony.
6. Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy z szpikulcem.
7. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Kochani, udało mi się założyć konto na Facebooku. Jak się bardziej ogarnę, to z pewnością coś się tam pojawi. Tylko cierpliwości :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/02/paczki.html