ßßß
Składniki (20-25 sztuk):500 g mąki pszennej + do podsypania20 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka ( 250ml )100 g roztopionego masła2 duże jajka (lub 3 małe)1/2 łyżeczki soli1 cukier waniliowy4-5 łyżek cukru2 łyżki spirytusuolej do smażeniakonfitura / dżem (truskawkowy) / budyńlukier lub cukier puder do dekoracji1. Robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei.3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 , 5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wykrawamy pączki. Przekładamy na blat podsypany mąką i czekamy, aż pączki dobrze się napuszą (u mnie ok 30 minut).5. W garnku rozgrzewamy olej (ok 170-175 st). Jeśli nie mamy termometru cukierniczego należy kawałek ciasta rzucić na olej. Jeśli po 45 sek - 1 minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony.6. Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy z szpikulcem.7. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Moje wypieki
Kochani, udało mi się założyć konto na Facebooku. Jak się bardziej ogarnę, to z pewnością coś się tam pojawi. Tylko cierpliwości :)