Wykonanie
Dziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego
dżemu truskawkowego.

Składniki (20-25 sztuk):500 g
mąki pszennej + do podsypania20 g świeżych
drożdży1 szklanka letniego
mleka ( 250ml )100 g roztopionego
masła2 duże
jajka (lub 3 małe)1/2 łyżeczki
soli1
cukier waniliowy4-5 łyżek
cukru2 łyżki
spirytusuolej do smażenia
konfitura /
dżem (
truskawkowy) /
budyńlukier lub
cukier puder do dekoracji1. Robimy rozczyn:
drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę
cukru, 2 łyżki
mąki i letnie
mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.2. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy podrośnięte
drożdże i pozostałe składniki poza
masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione
masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do
ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei.3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 , 5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie
mąką, wałkujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wykrawamy pączki. Przekładamy na blat podsypany
mąką i czekamy, aż pączki dobrze się napuszą (u mnie ok 30 minut).5. W garnku rozgrzewamy
olej (ok 170-175 st). Jeśli nie mamy termometru cukierniczego należy kawałek ciasta rzucić na
olej. Jeśli po 45 sek - 1 minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że
olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony.6. Usmażone pączki nadziewamy
dżemem za pomocą szprycy z szpikulcem.7. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Moje wypieki

Kochani, udało mi się założyć
konto na Facebooku. Jak się bardziej ogarnę, to z pewnością coś się tam pojawi. Tylko cierpliwości :)