Wykonanie
Sezon na
jabłka w pełni, nadeszła więc
pora na pyszne
jabłkowe wypieki. Dziś przedstawiam więc przepis na pyszne, zakręcone muffiny z dużą ilością
jabłek i
cynamonu, z niezwykle delikatnym
ciastem drożdżowym. Polecam!Scroll down for English(12-13 sztuk)Składniki na
ciasto drożdżowe:1/2 szklanki
mleka, w temp. pokojowej1 3/ 4 łyżeczki
drożdży instant1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
soli1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
oleju roślinnego2 łyżki
masła, roztopionego3 – 3 1/4 szklanki
mąkiSkładniki na nadzienie:2 szklanki obranych i startych
jabłek (3 średnie
jabłka)2 łyżeczki
soku z cytryny3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 szklanki połowicznie roztopionego
masła2 łyżki roztopionego
masła do posmarowania rolekSkładniki na polewę :2 szklanki
cukru pudru3 – 5 łyżek odciśniętego
soku jabłkowego1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie:W małej miseczce wymieszaj, najlepiej trzepaczką,
mleko z
drożdżami i odstaw na 5-10 minut. W międzyczasie, w misce miksera umieść
śmietanę,
cukier,
sól,
jajko, ekstrakt
waniliowy,
olej roślinny i roztopione
masło. Następnie dodaj mieszankę
mleka z
drożdżami i klasyczną końcówką wymieszaj składniki. Dodaj 1 1/2 szklanki
mąki, zmiksuj, po czym zmień końcówkę na taką do ciast i powoli miksując wsypuj pozostałe 1 1/2 szklanki
mąki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, około 5 minut, dodając więcej
mąki jeżeli będzie to konieczne (ciasto powinno odstawać od ścianek miski miksera, może lekko przylegać do dna). Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia swojej objętości, około 1 1/2 – 2 godzin.Pod koniec wyrastania ciasta, zetrzyj do miski
jabłka, po czym wymieszaj z
sokiem z cytryny i odstaw. W oddzielnej małej misce wymieszaj
cukier trzcinowy,
cynamon i
gałkę muszkatołową, także odstaw na później.Wyjmij ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i podociskaj je w kilku miejscach aby pozbyć się nadmiaru bąbelków powietrza. Następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm. Posmaruj pędzelkiem całą widoczną powierzchnię 1/4 szklanki
masła i posyp równomiernie mieszanką
cukru i
cynamonu. Ze startych
jabłek odciśnij minimum 6 łyżek soku (im więcej tym lepiej, będzie nam potrzebny do polewy), po czym posyp nimi równomiernie przygotowane ciasto posypane już
cukrem z
cynamonem. Teraz zaczynając od dłuższego brzegu,
zwiń ciasto do powstania długiego rulonu, najlepiej tak, by spojenie było na spodzie rolki. Pokrój ją na 12 – 13 kawałków, które wkładaj bezpośrednio do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Przykryj luźno folią lub ręcznikiem i pozwól im wyrosnąć w ciepłym miejscu jeszcze przez 40 minut. 10 min przed końcem wyrastania, włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Po 40 minutach wysmaruj rolki 2 łyżkami roztopionego
masła, po czym włóż do nagrzanego piekarnika na 14 – 17 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.W celu zrobienia polewy, wymieszaj w miseczce 3 łyżki odciśniętego
soku jabłkowego z
cukrem pudrem i ekstraktem z
wanilii. misce wymieszać 3 łyżki zastrzeżone
sok jabłkowy,
cukier puder i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii . W trakcie mieszania dolewaj powoli dodatkowy sok, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Polej polewą ostudzone muffiny i podawaj.Smacznego!

English versionApple Cinnamon Roll Muffins(12-13 muffins)Ingredients for the dough:1/2 cup milk, at room temperature1 3/4 tsp active dry yeast1/2 cup sour cream1/3 cup granulated sugar1 tsp salt1 large egg1 tsp vanilla extract2 tbsp vegetable oil2 tbsp butter, melted3 – 3 1/4 cups all-purpose
flourIngredients for filling:2 cups peeled and grated apples (from about 3 medium)2 tsp lemon juice3/4 cup packed light-brown sugar1 tbsp cinnamon1/4 tsp nutmeg1/4 cup butter, halfway melted2 tbsp butter, melted for brushingIngredients for glaze:2 cups powdered sugar3 – 5 tbsp reserved apple juice1/2 tsp vanilla extractPreparation:Add yeast to warmed milk and
whisk to dissolve. Let rest 5 – 10 minutes. Meanwhile, add sour cream, granulated sugar, salt, egg, vanilla extract, vegetable oil and melted butter to bowl of electric stand mixer. Add milk mixture. Set stand mixer with
whisk attachment and blend mixture to combine. Add in 1 1/2 cups
flour and blend until combined, then switch to hook attachment and slowly add in remaining 1 1/2 cups
flour. Knead mixture until smooth an elastic, about 5 minutes, adding in additional
flour as needed to create a soft dough (it should pull away from sides of the bowl and may slightly stick to the bottom). Transfer to a lightly oiled bowl, cover with plastic wrap and allow to rise in a warm place until double in size, about 1 1/2 – 2 hours.During the last few minutes of rising, grate apple and place in a bowl then toss with lemon juice and set aside. In a separate small mixing bowl,
whisk together brown sugar, cinnamon and nutmeg, set aside.Punch dough down. Roll out onto a clean, lightly floured work surface to about an 50 x 30 cm rectangle. Brush top evenly with 1/4 cup butter and sprinkle with cinnamon sugar mixture and spread into an even layer. Squeeze 6 tbsp of the excess liquid from apples into mixing bowl and reserve juice (you’ll be using
most of it for the glaze). Sprinkle strained apples evenly over cinnamon sugar layer. Beginning on the long
side snuggly roll up to the other end . Cut into 12 – 13 rolls and transfer each rolls to paper lined muffin cups. Cover loosely with plastic wrap and allow to rest in a warm place 40 minutes, preheating oven to 180 oC during last 10 minutes of rising.Brush tops of rolls lightly with butter, then bake in preheated oven 14 – 17 minutes until lightly golden and centers are no longer doughy. Allow to cool slightly.In a mixing bowl
whisk together 3 tbsp reserved apple juice, powdered sugar and 1/2 tsp vanilla extract. Add in
more apple juice as needed 1 tsp at a
time until desired consistency is reached. Drizzle with glaze and enjoy warm.Enjoy!

Share the post "Zakręcone muffiny
drożdżowe z
jabłkami i cynamonem/Apple cinnamon roll muffins"



