Wykonanie
Share the post "
Bananowe muffiny z
jabłkami i cynamonem/Banana muffins with apples and cinnamon"Dziś przedstawiam przepis na bardzo
bananowe muffiny z
jabłkami i
cynamonem. Idealna kompozycja na zimowe wieczoryMuffiny są standardowo łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu są pyszne, puszyste i wilgotne. Polecam!Scroll down for recipe in English(12-15 szt.)Składniki:4 łyżki
masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru2
jajka2 dojrzałe
banany, zmiksowane na puree (lub rozgniecione widelcem)1 szklanka
jogurtu greckiego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 szklanki przesianej
mąki uniwersalnej1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu2 szklanki pokrojonych w kostkę
jabłek (2 średnie
jabłka)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. W misce miksera ubij na wysokich obrotach
masło z
cukrem, przez około minutę. Uzyskasz masę o ziarnistej jeszcze konsystencji.Do powstałej masy dodaj 2
jajka i miksuj przez kolejną minutę, aż stanie się jednolita i kremowa.Następnie dodaj puree z
bananów,
jogurt grecki i ekstrakt
waniliowy. Kontynuuj ubijanie do połączenia się składników, przez około minutę.W międzyczasie, w średniej misce, dokładnie wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
cynamon.Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Nie miksuj zbyt długo, nie martw się o grudki – znikną w trakcie pieczenia. Wmieszaj do masy kawałki
jabłek.Przygotuj blachę do pieczenia muffinek i wyłóż ją papilotkami. Wypełnij je do 3/4 wysokości i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmij babeczki z piekarnika, odstaw do lekkiego wystudzenia, następnie wyjmij z blachy na kratkę do całkowitego wystudzenia.Smacznego!

English version
Banana muffins with apples and cinnamon(12-15 muffins)Ingredients:4 tablespoons unsalted butter,
very soft, room temperature1 cup regular white sugar2 eggs2
very ripe
bananas, mashed1 cup Greek
yogurt1 teaspoon vanilla extract2 cups all-purpose
flour, sifted1 teaspoon baking
soda1 teaspoon baking powder1 teaspoon cinnamon2 cups sliced apple chunks, or about 2 medium size applesPreparation:Preheat oven to 180 oC. In a medium bowl, using electric mixer, beat 4 tablespoons of butter and 1 cup of white sugar on high speed for 1 minute until well-combined. You will get coarse looking mixture (not creamy).Add 2 eggs to the butter-sugar mixture and continue beating for another minute until
very creamy and
very smooth.Add mashed
bananas, Greek
yogurt and vanilla extract to the butter-sugar-eggs mixture, and continue beating, using electric mixer, until well combined – for about another minute.In a separate medium bowl, combine sifted
flour , baking powder, baking
soda and cinnamon. Mix until well combined.Add dry ingredients into wet ingredients, just until combined. Do not overmix. If there are lumps – they will work themselves out during baking. Fold in apple chunks.Place the muffin cup liners into the muffin pan. Fill muffin liners 3/4 full. Bake for about 25 minutes. Cool on a rack for a little bit, then remove muffins from the pan and let them cool some
more.Enjoy!

Share the post "
Bananowe muffiny z
jabłkami i cynamonem/Banana muffins with apples and cinnamon"



