Wykonanie
Dzisiaj proponuję kolejne, pyszne ciasto
bananowe, tym razem z dodatkiem
suszonej żurawiny.
Bananowych wypieków raczej nie trzeba specjalnie rekomendować, chyba że ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego smaku. Dlatego bardzo polecam. Jest to idealne ciasto do filiżanki ulubionej
herbaty.

Źródło + moje zmianySkładniki:280 g
mąki1 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody (pominęłam)1/2 łyżeczki
cynamonu3/4 szklanki
suszonej żurawiny, posiekanej113 g niesolonego
masła, w pokojowej temperaturze2 łyżki
smalcu w pokojowej temperaturze200 g
cukru(dałam mniej)2
jajka2łyżki ekstraktu
waniliowego1 1/3 kubka zmiażdżonych
bananów i wymieszanych z 1/4 filiżanki
jogurtu greckiegoPrzesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
cynamon do średniej miski. W małej misce obsypać
żurawiny 2 łyżkami mącznej mieszanki. W dużej misce ubić
masło i
smalec. Dodać
cukier i ubijać kolejne 2 minuty. Wbijać po
jajku i chwilę ubijać. Wmiksować
wanilię. Do masy dodawać w 3 porcjach
mąkę i rozgniecione
banany, zaczynając i kończąc na
mące. Wmieszać
żurawinę. Przełożyć ciasto do formy. Piec 55 minut, w temperaturze 180 stopni , do suchego patyczka.Smacznego:)