Wykonanie
            Dzisiaj podam przepis na pyszny warkocz z 
serem i 
malinami, zwany również 
struclą serową. Uwielbiam takie ciasta od popołudniowej 
kawy.

SKŁADNIKI :4 szklanki 
mąki pszennej1 
jajko1/2 kostki 
drożdży 100 g1/4 szklanki 
cukru100 g 
masła, roztopionego w mikrofalówce1/4 szklanki ciepłej 
wody1/2 szklanki ciepłego 
mlekaDrożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżką 
cukru. Przelewamy je do dużej miski i dodajemy resztę składników na ciasto. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności dosypujemy trochę 
mąki lub dolewamy 
mleka.Ciasto nie może być zbyt luźne ani za twarde.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.NADZIENIE :250 g 
twarogu1/4 szklanki 
cukru1 
cukier waniliowy500 g 
malinTwaróg mieszamy z 
cukrem aż powstanie zwarta, serowa masa.PRZYGOTOWANIE :Ciasto po wyrośnięciu lekko ugniatamy, dzielimy na dwie równe połowy. Każdą część rozwałkowujemy na posypanej 
mąką stolnicy, na prostokąt o grubości około 1 centymetra.Boki tych prostokątów tniemy na paski 2 centymetrowe a na środku, wzdłuż układamy farsz 
serowy i dodajemy 
maliny lub inne 
owoce.Paski przeplatamy na przemian, tworząc warkocz do samego końca 
strucli. Teraz lekko ją podważamy i przekładamy na wysmarowanej 
olejem podłużnej formy. 
Strucle wychodzą dwie, więc do pieczenia używamy dwóch, podłużnych foremek.Ciasto można posypać kruszonką, lub 
owocami albo posmarować rozmąconym 
jajkiem.Warkocze pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 *C, pieczemy około 35 minut.


