Wykonanie
Na śniadanko poleca się drożdżówka z
kakao a do tego kubek
mleka, czego chcieć więcej :)

Składniki:pół kilograma
mąki pszennej4 łyżki
cukru1
jajko25 g
drożdży1 łyżka
cukru waniliowego250 ml (1 szklanka) ciepłego
mleka2 łyżki roztopionego
masłapolewa:2 łyżki
wody4 łyżki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżka
masła1 łyżka
maki pszennej

Do ciepłego
mleka kruszymy
drożdże, dodajemy
cukier zwykły i
cukier waniliowy i 2 łyżki
mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione
masło,
jajko oraz
mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W
między czasie robimy polewę, podgrzewamy
wodę z
cukrem i
masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy
kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy
make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego
boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch
sokiem z cytryny i
cukrem pudrem.SMACZNEGO
