Wykonanie
            Na śniadanko poleca się drożdżówka z 
kakao a do tego kubek 
mleka, czego chcieć więcej :)

Składniki:pół kilograma 
mąki pszennej4 łyżki 
cukru1 
jajko25 g 
drożdży1 łyżka 
cukru waniliowego250 ml (1 szklanka) ciepłego 
mleka2 łyżki roztopionego 
masłapolewa:2 łyżki 
wody4 łyżki 
cukru2 łyżki 
kakao1 łyżka 
masła1 łyżka 
maki pszennej

Do ciepłego 
mleka kruszymy 
drożdże, dodajemy 
cukier zwykły i 
cukier waniliowy i 2 łyżki 
mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione 
masło, 
jajko oraz 
mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W 
między czasie robimy polewę, podgrzewamy 
wodę z 
cukrem i 
masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy 
kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy 
make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego 
boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch 
sokiem z cytryny i 
cukrem pudrem.SMACZNEGO

