Wykonanie
            Przepyszne rogaliki z 
makiem i 
serem na cieście 
drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI :50 g świeżych 
drożdży1 szklanka ciepłego 
mleka4 łyżki 
cukru500 g 
mąki pszennej tortowej1 
jajko50 g roztopionego 
masła1 
cukier waniliowy1 
jajko do posmarowania rogalikówDODATKOWO :1 szklanka masy makowej250 g 
twarogu utartego z 3 łyżkami 
cukruewentualnie powidłaWYKONANIE :
Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym 
mleku aż się rozpuszczą.W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy 
drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując 
mąka zagniatamy.Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki.Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym 
jajkiem i posypujemy rozgniecionymi 
orzechami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły.Po ostudzeniu posypujemy 
cukrem pudrem, smacznego.Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić . Po odmrożeniu będą świeże jak po upieczeniu.


