ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM

nazwa

Wykonanie

Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI :
50 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
4 łyżki cukru
500 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
50 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy
1 jajko do posmarowania rogalików
DODATKOWO :
1 szklanka masy makowej
250 g twarogu utartego z 3 łyżkami cukru
ewentualnie powidła
WYKONANIE :
Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą.
W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy.
Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki.
Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić . Po odmrożeniu będą świeże jak po upieczeniu.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/11/rogaliki-drozdzowe-z-makiem-i-serem.html