Wykonanie
Uwielbiam
szpinak,
czosnek i
bagietkę,dlatego przygotowałam te proste zapiekanki,zapieczona z odrobiną
sera smakuje,smakuje....Zapiekanki super.Spróbujcie sami.A do przepisu
wrócę jeszcze nie raz.

SKŁADNIKI : na 2 małe
bagietki2 małe
bagietki lub jedna duża300 g
świeżego szpinaku1 mała
cebula,obrana,pokrojona1 duży
pomidor,pokrojony w kostkę1 świeża
papryka czerwona,pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku,przeciśnięte przez praskę5 plasterków
chudej szynki lub
salami,drobno pokrojonych
sól do smaku2 łyżki
olejustarty
żółty ser do posypania
bagietek (około 10 dkg)PRZYGOTOWANIE :Jeżeli
bagietki mamy małe kroimy je na pół,natomiast jak nasza
bagietka jest długa,przekrajany ją na cztery.Każdą cześć
bagietki przecinamy na pół ale nie do końca,lekko rozchylamy,tak aby się nie złamały i wydrążamy troszeczkę miękkiego środka (który oczywiście zjadamy).Na patelni rozgrzewamy
olej,podpiekamy
czosnek,dokładamy umyty
szpinak,
pomidora,
paprykę,
cebulę i
szynkę.Całość podsmażamy razem aż
szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość.Na koniec doprawiamy
solą do smaku.Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych
bagietek.Wierzch posypujemy
startym serem.
Bagietki układamy na blaszce,tak aby się nie przewróciły (ja zapiekałam w halogenie) i zapiekamy w temperaturze 180 *C, przez około 10 minut.Podajemy gorące.Smacznego :)


