Wykonanie
Dzisiaj pomysł na bardzo proste danie obiadowe, czyli udka pieczone w
kiszonej kapuście a do tego piure ziemniaczane. Pyszny obiad gotowy.

SKŁADNIKI :1 kg ud z
kurczaka1/2 kg
kiszonej kapusty1/2
słodkiej kapusty30 dkg
boczku wędzonego1
kiełbasa myśliwska5 ząbków
czosnkupłaska łyżeczka
majerankusól,
pieprz,
kminek, jarzynka1
cebulaodrobina
oleju i
natka pietruszki do przystrojeniaPUREE ZIEMNIACZANE :1 kg
ziemniaków3 łyżki
masła naturalnego
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE :
Udka kurczaka myjemy,osuszamy,przyprawiamy
solą,
pieprzem i roztartym
czosnkiem.Podpiekamy
mięso na
oleju z obu stron.Przekładamy na talerz.Na głęboką patelnię lub garnek, na której piekliśmy
kurczaka przekładamy odciśniętą
kiszoną kapustę,pokrojony
boczek i
kiełbasę oraz poszatkowaną
słodką kapustę.Przyprawiamy
solą,jarzynką,
kminkiem i
majerankiem,podpiekamy dolewając 1 szklankę
wody.
Cebulę drobno kroimy,dorzucamy do podpieczonej
kapusty,mieszamy.
Kurczaka układamy na
kapustę,przykrywamy patelnię i dusimy około 30-40 minut,dolewając
wodę jak płyny odparują.Obrane
ziemniaki gotujemy do miękkości,odcedzamy i chwilkę odparowujemy.Dodajemy
masło i odrobinę
pieprzu,mielimy blenderem na gładką masę.
Kapustę wykładamy na talerz,obok kładziemy
kurczaka i puree ziemniaczane.Smacznego.