Wykonanie

To dwa desery, których nigdy nie łączyłam. Ale, jak już wspominałam, uwielbiam pierwsze
razy, szczególnie, kiedy tak do siebie pasują. Desery są proste, nie wymagają specjalnych umiejętności, maszynki do
lodów, a jedynie czasu i zwykłego miksera. Wykorzystałam
jagody i
maliny, ze słoiczków, z zeszłorocznych zapasów, ale można użyć świeżych
borówek i mrożonych
malin. Do crumble, modnego
rabarbaru i pachnących,
polskich truskawek.Semifreddo. Porcja na jedną, dużą keksówkę.3 miski5
jajek, osobno
białka i
żółtka500 ml
śmietany kremówki3 czubate łyżki
cukru pudru2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 opakowanie
cukruopcjonalnie
bezy (mi zostały okruchy z MiniPavlovej)świeże
owoce lub ze słoiczka lub mrożone lub
konfituraBiałka ubić jak na
bezę z jedną łyżką
cukru, którą dodać, kiedy piana będzie biała. Schować do lodówki.
Żółtka utrzeć z 1 łyżką
cukru na białą, puszystą masę. Schować do lodówki.
Śmietanę ubić z łyżką
cukru pudru, tak żeby powstały miękkie pagórki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć
jagody wraz z
sokiem. Jeśli użyjemy
mrożonych owoców, należy je najpierw ugotować z
cukrem, odparować i ostudzić. Delikatnie połączyć, drewnianą szpatułką lub silikonową
łopatką, wszystkie 3 masy wraz z pastą
waniliową (jeśli używamy
cukru, dodajemy go w trakcie ubijania). Przełożyć na
jagody.
Maliny wraz z
sokiem ułożyć na
masie śmietanowej i zakręcić kilka esów floresów. Wstawić na noc do zamrażalnika.Crumble. Składniki na jedno naczynie do tarty.300 g
rabarbaru200 g
truskawek2 łyżki
cukru + 2 łyżki
cukrukilka cienkich plastrów
masłakruszonka:50 g zimnego
masła70 g
mąki50 g
cukrułyżka
cukru wanilinowegoRabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać 2 łyżkami
cukru. Odstawić na minimum pół godziny.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i podzielić na połówki. Składniki kruszonki połączyć palcami. Dno tarty wyłożyć plasterkami zimnego
masła. Na nich ułożyć odsączony
rabarbar,
potem truskawki i posypać
cukrem. Całość przykryć kruszonką (jeśli lubicie więcej kruszonki, śmiało można podwoić proporcje). Zapiekać 30 minut w 180 stopniach. Ostatnie 2 minuty pod grzałką grilla, żeby kruszonka była bardziej chrupiąca.Deser
lodowy wyjąć chwilę przed podaniem (gorący nóż wsadzić pomiędzy papier a ścianki keksówki, podważyć wkoło i pociągnąć, równomiernie, do góry). Przełożyć na deskę i pokroić słuszne kawałki. Na talerzyku deserowym, obok
lodów, dołożyć łyżkę crumble. Niestety zdjęcia z crumble przepadły w otchłani komputera. Stresujące odgłosy spadających, z nieba,
lodowych kulek, obezwładniły mózg i zamiast wstępnej obróbki, wstępnie je usunęłam.