ßßß
Składniki:7 jabłek20 dag cukru6 białekMarmolada (dałam owocową)Owoce z konfitur (zastąpiłam je truskawkami)Ciasto:50 dag mąki15 dag cukru pudru25 dag masła2 żółtkaJabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla, zasypać połową cukru i zalać wrzątkiem. Gotować 10 minut, wyjąć i osączyć.Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.Podzielić na 3 części, rozwałkować na równej wielkości placki. Upiec je na złoto w temp. 180 st. Gdy będą jeszcze gorące, posmarować marmoladą.Białka ubijamy z resztą cukru.W przepisie jabłka rozkładamy tylko na dwóch plackach, a trzeci polewamy wyłącznie pianą z białek. Ja jabłka dałam na każdy placek i dopiero polałam pianą.Pieczemy 15 min. w 150 st.Po wyjęciu udekorować owocami z konfitur lub dowolnymi owocami.Smacznego!