Wykonanie
Bardzo delikatna i bardzo smaczna rolada biszkoptowa z
truskawkami i
rabarbarem- połączenie wprost idealne. Tradycyjnie bez
cukru z dodatkiem
ksylitolu i bez pszenicy, na
mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady
jabłkowej, która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do
kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko
owoce i
biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-)Składniki na
biszkopt:- 5
jajek (wielkość "M"), osobno
białka i
żółtka- 150g
ksylitolu (lub
cukru)- 120g
mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej)+ dodatkowo:- ok.600g pokrojonych
owoców (łącznie
rabarbaru i
truskawek)- mielony
ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukru
Rabarbar umyć i obrać.
Truskawki umyć i odszypułkować.
Owoce pokroić na małe kawałki i wymieszać delikatnie w misce.W misie miksera ubić na sztywno
białka z
ksylitolem, dodać po jednym
żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie
mąkę, całość mieszamy do połączenia składników.Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane
owoce i na to wylewamy ciasto
biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć
ciastem całe
owoce.
Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu.Po tym czasie blaszkę z
ciastem wyjmujemy z piekarnika. Jeszcze ciepły
biszkopt przykrywamy ręcznikiem kuchennym, na niego nakładamy kratkę z piekarnika i całość odwracamy do góry nogami. Z odwróconego ciasta zdejmujemy blaszkę z piekarnika, następnie delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Przy pomocy ręcznika kuchennego, na którym znajduje się nasze ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego
boku roladę. Odstawiamy na kratce do wystygnięcia.
Wystudzoną roladę delikatnie przekładamy na półmisek, posypujemy mielonym
ksylitolem lub przygotowujemy
lukier z pudru trzcinowego i możemy się już delektować naszym
ciastem.
Smacznego ;-)