ßßß
Składniki: na tortownicę o średnicy 22-24 cmSpód:150 – 200 g digestive w gorzkiej czekoladzie70 -80 g orzechów włoskich40 -50 g masłaMasa:500 g truskawek (możemy również użyć mrożonych)2 łyżki soku z cytryny1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka śmietany kremówki1/4 szklanki miodu3 -4 łyżki cukru (w zależności od słodkości truskawek)2,5 łyżki Z CZUBEM żelatyny1/4 – 1/3 szklanki wodyGalaretka truskawkowaWykonanie:Spód: wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i miksujemy na mokry piasek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że jest silikonowa), masę ciastkową wciskamy w spód i wyrównujemy.Masa: żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 – 1/3 szklanki). W dużej misce umieszczamy truskawki (jeśli używamy mrożonych, to ich wcześniej nie rozmrażamy) sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki do stężenia.Galaretka: galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy masa truskawkowa trochę stężeje, a galaretka nieco przestygnie wykładamy ją na ciasto. Wkładamy sernik z powrotem do lodówki (jeśli galaretki będzie za dużo, nadmiar możemy przełożyć do salaterek podjadać, gdy najdzie nas ochota ;) )Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)