Wykonanie
Udało mi się kupić ostatnio ciekawy produkt. Lubicie korzenne
ciasteczka Speculoos, popularne w okresie przedświątecznym? W zeszłym tygodniu
dorwałam krem Speculoos :) Z koloru i konsystencji przypomina
masło orzechowe, a w smaku… cóż, tak jak same
ciasteczka :) Chciałam spróbować coś z nim przygotować. Spojrzałam więc na krem, na
dynię, na piekarnik, i wzięłam się do pracy. Powstało ciasto, mokre, w zasadzie o konsystencji zakalcowej. Wiem, że nie wszyscy są fanami takie rodzaju ciasta, ale jeżeli Wy tak, zachęcam do spróbowania! A jeżeli w okolicy – tak jak ja – macie jakiegoś
Ciasteczkowego Potwora w pobliżu – będzie podwójnie ukontentowany :)

Składniki:prostokątna blaszka o wymiarach ok. 24x28cm450 g dyni (waga samego miąższu)10 g świeżego
imbru200 g kremu Speculoos100 ml
oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
przyprawy do
ciasteczek korzennych½ łyżeczki
sody oczyszczonej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli70 g
miodu (użyłam lipowego)2 duże
jajka100 g
białej czekoladyWykonanie:
Dynię tniemy na cząstki i gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut. Po ugotowaniu od razu blendujemy razem z pokrojonym w plasterki
imbirem na pulpę.Jeszcze ciepłą
dynię mieszamy w misce z kremem speculoos. Dolewamy
olej i ekstrakt
waniliowy. Dokładnie mieszamy.W drugiej misce mieszamy ze sobą
mąkę,
przyprawę,
sodę, proszek i
sól. Następnie dodajemy do masy dyniowej.
Jajka ubijamy z
miodem i dodajemy do miski z przygotowanym
ciastem. Następnie dorzucamy posiekaną
czekoladę.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w niewielkie kwadraciki.Smacznego! :)


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ