ßßß
Składniki:prostokątna blaszka o wymiarach ok. 24x28cm450 g dyni (waga samego miąższu)10 g świeżego imbru200 g kremu Speculoos100 ml oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 g mąki pszennej1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych½ łyżeczki sody oczyszczonej½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli70 g miodu (użyłam lipowego)2 duże jajka100 g białej czekoladyWykonanie:Dynię tniemy na cząstki i gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut. Po ugotowaniu od razu blendujemy razem z pokrojonym w plasterki imbirem na pulpę.Jeszcze ciepłą dynię mieszamy w misce z kremem speculoos. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, przyprawę, sodę, proszek i sól. Następnie dodajemy do masy dyniowej.Jajka ubijamy z miodem i dodajemy do miski z przygotowanym ciastem. Następnie dorzucamy posiekaną czekoladę.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w niewielkie kwadraciki.Smacznego! :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ