ßßß
Kruche paszteciki z pieczarkami to idealny wegetariański, dodatek do wszelkich zup, między innymi rosołu czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach, podczas Świąt Bożego Narodzenia, na Sylwestra i w Karnawale. Wcześniej przygotowane dobrze się przechowują – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a później odgrzać w piekarniku. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, ale ja osobiście wolę je ciepłe ;)Ponieważ paszteciki są w kruchym, a nie w drożdżowym cieście, to ich przygotowanie jest też nieco szybsze i prostsze. Polecam na świąteczny stół, do wigilijnego barszczu.15 pasztecikówSkładnikiCiasto315 g mąki170 g zimnego masła1 jajko80 g śmietany gęstej 18%3/4 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soliFarsz2 średnie cebule700 g pieczarek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka natki pietruszki, posiekanej1 jajkoDo sklejenia i posmarowania1 jajkoWykonanie ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią i wsadzić na pół godziny do lodówkicebule obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki – nie ma znaczenia jakie, bo będziemy je jeszcze rozdrabniaćcebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Pieczarki mają być „suche”. Od tego jak je dobrze odwodnimy, zależy czy farsz nie będzie nam wypadać z pasztecikówpieczarki razem z cebulą bardzo drobno posiekać. Albo można je krótko zmiksować w malakserze, ale tak, by farsz nie miał konsystencji gładkiej „papki” tylko właśnie bardzo drobno pokrojonych kawałków. Nie mogą być jednak za duże, bo farsz nie będzie ścisłyposiekać natkę pietruszki tak by uzyskać 1 płaską łyżkę, dodać ją do farszu, a następnie dodać jajko i dobrze wymieszaćciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, na pas o wymiarach: ok. 15 cm szerokości i ok. 55 cm długości. W przepisie na paszteciki z mięsem jest instrukcja zdjęciowa jak powinno wyglądać rozwałkowanie ciasta, napełnianie i sklejanie pasztecików na środku pasa, przez całą długość ciasta, nałożyć farsz w miseczce rozmącić jajko. Jeden brzeg ciasta posmarować niewielką ilością jajka, a następnie dobrze zakleić farsz w formie rulonu. Obrócić ciasto tak, by miejsce klejenia było na doleza pomocą wierzchu nożna, można odcisnąć na wierzchu ciasta ozdobną kratkęwał ciasta pokroić na części szerokości ok. 4 cm. Powinno wyjść 15 sztuk pasztecików. Trzeba to robić ostrym nożem, gdyż farsz z pieczarek jest znacznie bardziej luźny niż z mięsa. Nieco może wypaść, ale wystarczy ścisnąć paszteciki dłonią poprawiając ich kształt. Po posmarowaniu jajkiem i zapieczeniu będą trzymać formępaszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Posmarować również boki, gdzie wystaje farsz – dzięki temu farsz będzie się lepiej trzymałpiec w 190°C przez 45 minut, aż paszteciki będą mocno złote i rumianepodawać na zimno lub na ciepło
Opublikowano: 18 grudnia 2015Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Pierniki świąteczne
Brukselka z orzechami i bułką tartą
Pumpkin Pie
Sałatka z melonem i prosciuttoPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus