Wykonanie
Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki i bardzo się cieszę, że mi go podesłała, bo jest naprawdę świetny. Wystarczy kilka podstawowych składników, by otrzymać piękny, smakowity wypiek, który po prostu nie może się nie udać.Babka jest lekka i puszysta, ładnie się kroi i wspaniale smakuje. Do tego nie wymaga dużych nakładów pracy, a do jej zrobienia wystarczą mały rondelek, miska i łyżka, plus oczywiście forma do babki :) Zaręczam, że nie sprawi Wam żadnych trudności. Ja swoją piekłam w towarzystwie mojej, rozkapryszonej dziś nieco, Córci, więc przepis testowany był w warunkach niemalże
polowych ;)Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tej babki. Będziecie zadowoleni.Polecam :)
Składniki:125g niesolonego
masła3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka2 duże
jajka2 szklanki
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kakaoDodatkowo:150g ciemnej
czekolady (min. 70%)łyżka
masłaWykonanie:125g
masła,
cukier oraz
mleko umieścić w niedużym rondelku i podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier i
masło się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao przesiać do dużej miski.Gdy masa przestygnie wlać ją do miski z suchymi składnikami, dodać roztrzepane
jajka i wszystko wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto przelać do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką.Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut lub do tzw suchego patyczka.Po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i studzić na kratce.W międzyczasie rozpuścić
czekoladę z łyżką
masła w kąpieli
wodnej. Tak przygotowaną polewą udekorować babkę.Smacznego :)