ßßß Cookit - przepis na Korzenne Ciasto Kakaowe ze Śliwkami

Korzenne Ciasto Kakaowe ze Śliwkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczne ciasto kakaowe z nutą piernikową. Połączenie świeżych śliwek z korzennymi przyprawami i czekoladą nie jest zbyt popularne w wypiekach. Zastanawiałam się więc jak to wyjdzie i wyszło.. całkiem dobrze. Kardamon, cynamon, imbir, goździki.... trzeba być ich miłośnikiem, by zagustować w tym cieście. Jest bardziej piernikowe niż śliwkowe, choć owoców w nim wcale niemało. Byłoby świetną propozycją na Boże Narodzenie. Można przecież użyć, dostępnych cały rok, mrożonych śliwek...
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
400g śliwek (świeżych lub mrożonych) najlepiej węgierek
250g mąki
200g miękkiego masła
180g cukru
3 jaja
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki mleka
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki wrzątku
płatki migdałowe i suszona żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jaja i esencję waniliową. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao. Na końcu wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy 50-60 minut w temp. 170C.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy i rozprowadzamy na upieczonym cieście.
Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut i odcedzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Żurawiną i płatkami dekorujemy wierzch ciasta.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/12/korzenne-ciasto-kakaowe-ze-sliwkami.html