Wykonanie

Bardzo aromatyczne ciasto
kakaowe z nutą piernikową. Połączenie świeżych
śliwek z
korzennymi przyprawami i
czekoladą nie jest zbyt popularne w wypiekach. Zastanawiałam się więc jak to wyjdzie i wyszło.. całkiem dobrze.
Kardamon,
cynamon,
imbir,
goździki.... trzeba być ich miłośnikiem, by zagustować w tym cieście. Jest bardziej piernikowe niż
śliwkowe, choć
owoców w nim wcale niemało. Byłoby świetną propozycją na Boże Narodzenie. Można przecież użyć, dostępnych cały rok, mrożonych
śliwek...

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:400g
śliwek (świeżych lub mrożonych) najlepiej węgierek250g
mąki200g miękkiego
masła180g
cukru3
jaja3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu4 łyżki
mleka100g
gorzkiej czekolady2 łyżki wrzątku
płatki migdałowe i
suszona żurawina do dekoracjiWykonanie:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem na puch. Kolejno dodajemy
jaja i esencję
waniliową. Wsypujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą oraz
kakao. Na końcu wlewamy
mleko. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy
cynamonem.Pieczemy 50-60 minut w temp. 170C.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy gorącą
wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do czasu całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Lekko studzimy i rozprowadzamy na upieczonym cieście.
Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut i odcedzamy.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Żurawiną i
płatkami dekorujemy wierzch ciasta.

Życzę Wam smacznego! :-)