ßßß
Słodziutka, chrupiąca i delikatna - taka ona jest ta młoda marchew. Jakoś zawsze dotąd, ciasto marchewkowe kojarzyło mi się wyłącznie jesienno-zimowo. Dziś jednak łamię ten stereotyp i częstuję Was nim w środku lata. Mam nadzieję, że z przyjemnością sięgniecie chociaż po kawałeczek?Na blogu od dawna jest już ciasto marchewkowe z ananasem,a teraz do pary dołącza kolejne karotkowe, tym razem wg. przepisu Gordona R.
CARROT CAKE Z MŁODEJ MARCHWIźródło: Gordon Ramsay Recipes.com + moje istotne 3 grosze :-)Składniki na tortownicę o śr 24 -26 cm ( w zależności od tego jakiej wysokości ciasto chcemy uzyskać):Ciasto:4 jaja3/4 szklanki oleju rzepakowego1/2 szklanki soku jabłkowego2 szklanki cukru pudru2 szklanki mąki pszennej3 szklanki drobno startej młodej marchwi ( zwykle to 6-7 średniej wielkości sztuk)2/3 szklanki posiekanych orzechów pekan2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejPolewa-Krem:165g kremowego śmietankowego serka1/4 szklanki miękkiego solonego masła1/2 szklanki cukru pudruwłoskie orzechy do dekoracjiWykonanie:Ciasto:Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175CTortownicę wykładamy aluminiowa folią, brzegi jej pozostawiając na zewnątrz (przekładając pod obręczą). Folię smarujemy cieniutko tłuszczem i posypujemy mąką.W jednym naczyniu mieszamy razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, sól.W misie miksera łączymy ze sobą: olej, sok jabłkowy, jaja, ekstrakt z wanilii.Następnie suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi.Do uzyskanej masy wrzucamy startą marchew i posiekane orzechy. Całość starannie mieszamy.I przekładamy do wcześniej przygotowanej formy.Pieczemy ca 50 minut, do suchego patyczka.Polewa-KremW misie miksera ucieramy serek z masłem oraz ekstraktem z wanilii na puszystą masę.Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się nam połączą.Instrukcja montażu:Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w tortownicy na 10-15 minut.Odpinamy obręcz, wyjmujemy ciasto i stawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.Wierzch ciacha smarujemy obficie polewą, dekorujemy orzechami i/lub czym tylko dusza zapragnie.Życzę Wam Smacznego! :-)