Wykonanie

Słodziutka, chrupiąca i delikatna - taka ona jest ta
młoda marchew. Jakoś zawsze dotąd, ciasto
marchewkowe kojarzyło mi się wyłącznie jesienno-zimowo. Dziś jednak łamię ten stereotyp i częstuję Was nim w środku lata. Mam nadzieję, że z przyjemnością sięgniecie chociaż po kawałeczek?Na blogu od dawna jest już ciasto
marchewkowe z
ananasem,a teraz do pary dołącza kolejne karotkowe, tym razem wg. przepisu Gordona R.

CARROT
CAKE Z
MŁODEJ MARCHWIźródło: Gordon
Ramsay Recipes.com + moje istotne 3 grosze :-)Składniki na tortownicę o śr 24 -26 cm ( w zależności od tego jakiej wysokości ciasto chcemy uzyskać):Ciasto:4
jaja3/4 szklanki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
soku jabłkowego2 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mąki pszennej3 szklanki drobno startej
młodej marchwi ( zwykle to 6-7 średniej wielkości sztuk)2/3 szklanki posiekanych
orzechów pekan2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejPolewa-Krem:165g
kremowego śmietankowego serka1/4 szklanki miękkiego solonego
masła1/2 szklanki
cukru pudruwłoskie orzechy do dekoracjiWykonanie:Ciasto:Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175CTortownicę wykładamy aluminiowa folią, brzegi jej pozostawiając na zewnątrz (przekładając pod obręczą). Folię smarujemy cieniutko tłuszczem i posypujemy
mąką.W jednym naczyniu mieszamy razem:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon, gałkę,
sól.W misie miksera łączymy ze sobą:
olej,
sok jabłkowy,
jaja, ekstrakt z
wanilii.Następnie suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi.Do uzyskanej masy wrzucamy startą
marchew i posiekane
orzechy. Całość starannie mieszamy.I przekładamy do wcześniej przygotowanej formy.Pieczemy ca 50 minut, do suchego patyczka.Polewa-KremW misie miksera ucieramy
serek z
masłem oraz ekstraktem z
wanilii na puszystą masę.Następnie dodajemy
cukier puder i mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się nam połączą.Instrukcja montażu:Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w tortownicy na 10-15 minut.Odpinamy obręcz, wyjmujemy ciasto i stawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.Wierzch ciacha smarujemy obficie polewą, dekorujemy
orzechami i/lub czym tylko dusza zapragnie.Życzę Wam Smacznego! :-)