ßßß Cookit - przepis na Carrot Cake z Młodej Marchwi wg. Gordona R.

Carrot Cake z Młodej Marchwi wg. Gordona R.

nazwa

Wykonanie

Słodziutka, chrupiąca i delikatna - taka ona jest ta młoda marchew. Jakoś zawsze dotąd, ciasto marchewkowe kojarzyło mi się wyłącznie jesienno-zimowo. Dziś jednak łamię ten stereotyp i częstuję Was nim w środku lata. Mam nadzieję, że z przyjemnością sięgniecie chociaż po kawałeczek?
Na blogu od dawna jest już ciasto marchewkowe z ananasem,a teraz do pary dołącza kolejne karotkowe, tym razem wg. przepisu Gordona R.
CARROT CAKE Z MŁODEJ MARCHWI
źródło: Gordon Ramsay Recipes.com + moje istotne 3 grosze :-)
Składniki na tortownicę o śr 24 -26 cm ( w zależności od tego jakiej wysokości ciasto chcemy uzyskać):
Ciasto:
4 jaja
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki soku jabłkowego
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
3 szklanki drobno startej młodej marchwi ( zwykle to 6-7 średniej wielkości sztuk)
2/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Polewa-Krem:
165g kremowego śmietankowego serka
1/4 szklanki miękkiego solonego masła
1/2 szklanki cukru pudru
włoskie orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175C
Tortownicę wykładamy aluminiowa folią, brzegi jej pozostawiając na zewnątrz (przekładając pod obręczą). Folię smarujemy cieniutko tłuszczem i posypujemy mąką.
W jednym naczyniu mieszamy razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, sól.
W misie miksera łączymy ze sobą: olej, sok jabłkowy, jaja, ekstrakt z wanilii.
Następnie suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi.
Do uzyskanej masy wrzucamy startą marchew i posiekane orzechy. Całość starannie mieszamy.
I przekładamy do wcześniej przygotowanej formy.
Pieczemy ca 50 minut, do suchego patyczka.
Polewa-Krem
W misie miksera ucieramy serek z masłem oraz ekstraktem z wanilii na puszystą masę.
Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się nam połączą.
Instrukcja montażu:
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w tortownicy na 10-15 minut.
Odpinamy obręcz, wyjmujemy ciasto i stawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Wierzch ciacha smarujemy obficie polewą, dekorujemy orzechami i/lub czym tylko dusza zapragnie.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/07/carrot-cake-z-modej-marchwi-wg-gordona-r.html