Wykonanie
Połączenie
czekolady,
jabłka i
kokosu zawsze się udaje;) Przepis zaczerpnęłam od Marioli .
Potrzebne składniki:kostka
margaryny + 2 łyżki na polewęczubata łyżka
kakaoszklanka
pudru cukru8
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
mąki pszennej7 łyżek
cukru1/2 dużego opakowania
wiórków kokosowych + wiórki do posypania ciasta8
krówek4 kostki
czekolady3 łyżki
mleka6 dużych
jabłekSposób wykonania:Miękką kostkę
margaryny ucieramy ze szklanką
cukru pudru, dodajemy 8
żółtek, ucieramy na puch. Następnie dodajemy 2 szklanki
mąki i 2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Osobno ubijamy na sztywną pianę 4
białka. Dodajemy do wcześniej wyrobionego ciasta.Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę
kakao.Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ciemną część ciasta wykładamy na blachę.Następnie 4
białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo 7 łyżek
cukru i 1/2 dużego opakowania
wiórków kokosowych. Wykładamy to na ciemne ciasto.Obieramy 6 dużych
jabłek. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odciskamy sok i wykładamy na
kokosową warstwę ciasta.Na
jabłka wykładamy białe ciasto równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.Pieczemy w piekarniku w temp. od 160-180 st. ok. 35 minut.Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą ( 8
krówek, 2 łyżki
margaryny, 3 łyżki
mleka, łyżkę
cukru i 4 kostki
cukru rozpuszczamy w garnuszku) i posypujemy wiórkami kokosowymi.Wstawiamy do lodówki do stężenia.Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.