Wykonanie
Tradycyjny murzynek cieszy się Dużym powodzeniem w moim domu,jest pyszny i tani,co mnie bardzo cieszy.Nie często przetrwa do następnego dnia,ale wiem że jest pyszny również na trzeci dzień.Dzisiaj wyjątkowo dodałam
jabłka do ciasta,ale jeżeli nie chcemy murzynka z
owocami możemy go upiec i polac
polewą czekoladową.Polecam ten fany i prosty przepis.
SKŁADNIKI :1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mleka3 łyżki ciemnego
kakaoSkładniki na ciasto podgrzewamy,mieszając aż
margaryna i
cukier się rozpuszczą,zagotowujemy.Masę studzimy.Po ostudzeniu masy dodajemy :1
jajko2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka powideł lub gęstego
dżemu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1-2
jabłka,obrane,pokrojone w plastryPRZYGOTOWANIE :Do ostudzonej masy wbijamy
jajko,mieszamy mikserem lub trzepaczką,następnie wsypujemy
mąkę z proszkiem.Po połączeniu składników wylewamy ciasto do formy keksowej,małej (wcześniej wysmarowaną
olejem i wysypaną
bułka tartą ).Na wierzchu układamy plastry
jabłka.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 * C,pieczemy około 30-40 minut.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy ciasto się upiekła.Murzynka posypujemy
cukrem pudrem,jest pyszny na drugi i trzeci dzień.Idealne ciasto do
kawki.Smacznego.