Wykonanie
Nic dodać, nic ująć ciasto każdy zna i ma na niego swój wypróbowany przepis. Ten klasyk musi gościć na każdym blogu kulinarnym.. I warto o nim pamiętać bo to naprawdę dobre ciasto. Moim zdaniem nie powinno się zastępować
margaryny masłem, bo
traci nasz murzynek wiele na tym. To właśnie
margaryna i nadaje mu tego specyficznego smaku.4 łyżki
kakao4
jajka;25 dag
margaryny1,5 szklanki
mąki pszennej;0,5 szklanki
mleka;1,5 szklanki
cukru;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;
Margarynę,
mleko,
cukier i
kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki masy i użyjemy jej
potem do przygotowania polewy. Gdy pozostała masa przestygnie dodajemy po jednym
żółtku i mieszamy, następnie przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z
białek. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, polewamy wcześniej odlaną polewą.