Wykonanie
Pleśniak z
jabłkami - pyszne i proste aczkolwiek nieco pracochłonne ciasto w sam raz do
kawy.Przekładane
jabłkami lub
dżemem jagodowym , posypane tartym
ciastem będzie ucztą dla podniebienia każdego amatora.
składniki na tortownicę 23 cm3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g
margaryny4
jajkaszklanka
cukru kryształu2 łyżeczki
kakao350 g
jabłek prażonychprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia, pokrojoną
miękką margarynę,
żółtka oraz 1/2 szklanki
cukru. Dłonią wyrabiamy ciasto.Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej części ciasta dodajemy
kakao i chwilę wyrabiamy tak żeby połączyło się z
ciastem. Wszystkie trzy części ciasta wkładamy do lodówki na 1/2 godziny aby się schłodziły.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki jasne ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej
mąką na okrągły placek. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą tortownicy przekładamy rozwałkowany placek i wylepiamy nim dno tortownicy.Na cieście równomiernie rozkładamy
jabłka prażone. Na
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego jasnego ciasta.Z
białek i połowy szklanki
cukru ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę rozprowadzamy na jasnym cieście.Na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.