ßßß Cookit - przepis na Świąteczny mazurek migdałowy z masą kajmakową.

Świąteczny mazurek migdałowy z masą kajmakową.

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu zupełnie nie miałam czasu na ambitniejsze gotowanie, ale zebrałam siły i pora na wydanie Wielkanocne bloga - planuje trzy przepisy, więc jak jeszcze nie zrobiliście świątecznych słodkości, to nie jest za późno!
To co mi się kojarzy z Wielkanocą, to na pewno niedzielny żurek Taty na śniadanie, bitwa na jajka i wielka
radocha, jak to moje jajko ma twardszą skorupkę od "przeciwnika", babka gotowana, poniedziałkowy Śmigus Dyngus i to co uwielbiam najbardziej... mazurek Mamy z kajmakiem. Cały rok na niego czekam!
Oczywiście, mama robi mazurka tradycyjnie z mąki pszennej, ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić mazurka w wersji bezglutenowej .
Jak zwykle pomocnym był mi internet - zauważyłam, że większość przepisów na mazurki bezglutenowe opiera się na mące migdałowej. I tu nastąpiła pierwsza chwila zawahania - czy ja mogę jeść migdały? Całe życie byłam przeświadczona o tym, że są to orzechy, ale ostatnimi czasy kilka osób stwierdziło, że to są pestki migdałowca, często klasyfikowane jako orzechy, ale nimi nie są. W dalszym ciągu nie jestem w 100% pewna czy przy Atopowym Zapaleniu Skóry mogę jeść migdały (alergolog kazała wykluczyć z diety orzechy), ale sprawdziłam, że rzadko są alergizujące, więc postanowiłam postawić na twierdzenie, że mogę jeść. (Może jakaś osoba obeznana wypowie się na ten temat?)
Wielkanoc to takie dni w roku, kiedy nie przykładam aż takiej dużej wagi do zdrowego jedzenia. Nie można dać się zwariować. Dlatego nie zastępowałam specjalnie cukru pudru stevią i nie unikałam masła. Post się kończy, więc można zaszaleć, a co!
Suma summarum, postanowiłam postanowić na wersję migdałową. Szczerze? Na razie nie mam pojęcia jak smakuje, ale wygląda bardzo apetycznie! Na pewno ciasto wyszło w konsystencji zupełnie inne niż mojej Mamy, przynajmniej przed wstawieniem go do piekarnika. Mazurek Mamy jest zawsze kruchutki, ten chyba aż tak kruchy nie będzie. Ale w niedzielę się okaże :)
Czego potrzebujesz?
(inspiracja: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/03/mazurek-kajmakowy.html)
- 100 g migdałów (bez skórki! Mnie niestety spotkało żmudne obieranie migdałów ze skórki, bo w sklepach niestety akurat ta półka było opróżniona. Cóż, Wielkanoc.) lub 100 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 80 g masła w temp. pokojowej
- 30 g cukru pudru
- 1 jajko
- pestki dyni
- dodatkowo aromat, ja postawiłam na waniliowy.
Cukier puder mieszam z masłem, dokładnie. Dodaje jajko i miksuje na jednolitą masę. Do tego dodaję mąkę migdałową (zmielone w młynku do kawy migdały - patrz niżej), aromat waniliowy i proszek do pieczenia.
Wszystko ładnie miksuję i gotowe.
Co się tyczy tych nieszczęsnych migdałów w skórce, musiałam się trochę pobawić, żeby uzyskać z nich mąkę:
Najpierw musiałam je namoczyć kilka minut w gorącej wodzie. Następnie najlepsza część zabawy - obieranie ze skórki. Żmudne i czasochłonne. W dodatku to tylko początek - kolejnym krokiem było prażenie obranych migdałów na patelni, żeby je osuszyć z wody, wstępne zmiksowanie w młynku i następnie suszenie w piekarniku, żeby zmielone migdały były naprawdę suche. Inaczej daleko im będzie do mąki. Jak już się osuszą, to dopiero wtedy zmieliłam je dokładniej na mąkę w młynku do kawy i dodałam do ciasta.
Jaki z tego wniosek? Kupujcie migdały bez skórki, nawet jeżeli będziecie musieli odwiedzić kilka sklepów.
Ciasto przekładam do małej blaszki wysmarowanej masłem. Podana porcja nie jest dużą porcją, więc użyłam okrągłej blaszki o średnicy 25 cm, a mimo to ledwo udało mi się pokryć cała powierzchnię.
Piekłam w temp. 170 stopni około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieniło.
I nadszedł czas na najlepsze, ale najprostsze... polewa!
Polewa:
W tym wypadku też postanowiłam trochę przerobić wersję Mamy, która używa zwykłego kajmaku z puszki. Ja od siebie dodałam serek Mascarpone, więc masa nabrała śmietanowego posmaku. Mogłabym ją wyjadać palcami z miski!
- 200 g kajmaku
- ok. 100 g serka Mascarpone
Powyższe składniki wystarczy wymieszać na jednolitą masę, wyłożyć na ciasto,a resztę która została na ściankach wylizać, bo takie pyszności nie mają prawa się zmarnować! :D
Mazurka ozdobiłam pestkami dyni, ale tu już hulaj duszo, róbta co chceta i użyjcie tego, co najbardziej lubicie.
Wieczorem przy dobrych wiatrach przepis na babkę z białą czekoladą i na paschę wielkanocną. Oczywiście wszystko pod hasłem - bez pszenicy!
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/04/swiateczny-mazurek-migdaowy-z-masa.html