Wykonanie
13 Marca 2015 Gotowanie ze stylemDorada to
ryba niezbyt popularna w Polsce. Jest jednak dobrze znana w basenie Morza Śródziemnego. Warto poszukać jej w sklepie, gdyż ma delikatne
mięso, zwarte i niezbyt ościste, dlatego nadaje się do grillowania a także pieczenia. Filety przed pieczeniem są zamarynowane w bardzo aromatycznej mieszance
ziół (
mięta,
natka pietruszki,
czosnek i
papryczka chilli), która dodaje rybie specyficznego smaku. Posiłek jest lekkostrawny i pełen wartościowych substancji odżywczych. Jako uzupełnienie dania na talerzu mogą pojawić się zapiekane
ziemniaki.
Składniki na 2 porcje:2 wyfiletowane dorady2 duże ząbki
czosnku bądź 3 mniejsze200 ml białego
wytrawnego wina ( u mnie chardonnay)pęczek
natki pietruszkikilka listków
mięty2
ostre papryczki chilli (1 do marynaty, 1 do dekoracji)100 g
czerwonej fasoli z puszki
mieszanka warzyw wiosennych bądź warzyw na patelnię1 łyżeczka
miodu1
cebula biała1
limonka50 g
masłaoliwa z oliweksól gruboziarnista
pieprzSposób przygotowania:
Ryby myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą, osuszamy.Marynata: w moździerzu ucieramy posiekaną
natkę pietruszki,
ostrą papryczkę chilli,
miętę,
czosnek i odrobinę
oliwy z oliwek.Filety solimy i
pieprzymy następnie smarujemy je marynatą od strony
mięsa.Duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół robiąc tzw. kieszonkę, następnie do jej środka wkładamy
fasolę, rozgnieciony
czosnek oraz
młodą cebulę. Na tym kładziemy zamarynowaną
rybę, dodajemy
sól,
pieprz, łodygi
natki pietruszki,
wino oraz
masło. Kieszonkę z folii aluminiowej zawijamy bardzo szczelnie.Z kolejnego kawałka folii także robimy kieszonkę, wlewamy do niej trochę
wina, dodajemy
masło, rozgnieciony
czosnek i
miód, układamy na nich mieszankę
mrożonych warzyw na patelnię, doprawiamy
solą i
pieprzem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.Zawinięte kieszonki z
rybą oraz z warzywami wkładamy do piekarnika,
rybę pieczemy 20 minut a warzywa 30 minut (stale je obracając, aby się nie przypaliły). Po upieczeniu wyjmujemy z folii i ułożyć na talerzach.