Wykonanie
04 Stycznia 2015 Gotowanie ze stylemPyszny, kwaśny i aromatyczny kapuśniak to propozycja w sam raz na chłodniejsze dni. Kapuśniak w moim wykonaniu jest mniej tłusty i zawiesisty. Jednak Ci, którzy preferują kapuśniak bardziej treściwy mogą razem z
kapustą kwaszoną podsmażyć np. pokrojoną w kostkę
kiełbasę lub
boczek.Kapuśniak z
ziemniakamiSkładniki na 4 porcje :0,5 kg
kapusty kwaszonej1 szyja z
indyka6
ziemniaków średniej wielkości2 marchwie1
pietruszka1
seler korzeniowy1 duża
cebula3,5 litra
wodyolej roślinny do smażenia5
liści laurowych5 ziaren
ziela angielskiego7-8 ziaren
pieprzu czarnegoSposób przygotowania:W garnku zagotować
wodę, wrzucić szyję gotować 15 minut, następnie odlać
wodę i wyjąć szyję.
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Marchew,
pietruszkę i
seler obrać ze skórki, następnie przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć poszatkowaną
kapustę kwaszoną.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Do garnka przełożyć obgotowaną szyję,
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu oraz poszatkowane warzywa, a następnie wlać 3,5 l
wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.Dodać
ziemniaki, gotować 20 minut, po czym dodać podsmażoną
kapustę i gotować 30-40 minut.Na koniec zupę doprawić
solą i
pieprzem.Moje uwagi:Jeśli lubicie zagaszoną zupę – możecie w 1/2 szklanki zimnej
wody rozrobić łyżkę
mąki i dodać ją do ugotowanej zupy, całość doprowadzić do wrzenia i gotowe.