ßßß
Składniki na 4 porcje :0,5 kg kapusty kwaszonej1 szyja z indyka6 ziemniaków średniej wielkości2 marchwie1 pietruszka1 seler korzeniowy1 duża cebula3,5 litra wodyolej roślinny do smażenia5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiego7-8 ziaren pieprzu czarnegoSposób przygotowania:W garnku zagotować wodę, wrzucić szyję gotować 15 minut, następnie odlać wodę i wyjąć szyję.Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, następnie przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć poszatkowaną kapustę kwaszoną.Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Do garnka przełożyć obgotowaną szyję, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz poszatkowane warzywa, a następnie wlać 3,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.Dodać ziemniaki, gotować 20 minut, po czym dodać podsmażoną kapustę i gotować 30-40 minut.Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem.Moje uwagi:Jeśli lubicie zagaszoną zupę – możecie w 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mąki i dodać ją do ugotowanej zupy, całość doprowadzić do wrzenia i gotowe.