ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z ziemniakami

Kapuśniak z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

04 Stycznia 2015 Gotowanie ze stylem
Pyszny, kwaśny i aromatyczny kapuśniak to propozycja w sam raz na chłodniejsze dni. Kapuśniak w moim wykonaniu jest mniej tłusty i zawiesisty. Jednak Ci, którzy preferują kapuśniak bardziej treściwy mogą razem z kapustą kwaszoną podsmażyć np. pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek.
Kapuśniak z ziemniakami
Składniki na 4 porcje :
0,5 kg kapusty kwaszonej
1 szyja z indyka
6 ziemniaków średniej wielkości
2 marchwie
1 pietruszka
1 seler korzeniowy
1 duża cebula
3,5 litra wody
olej roślinny do smażenia
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
7-8 ziaren pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę, wrzucić szyję gotować 15 minut, następnie odlać wodę i wyjąć szyję.
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, następnie przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć poszatkowaną kapustę kwaszoną.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Do garnka przełożyć obgotowaną szyję, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz poszatkowane warzywa, a następnie wlać 3,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
Dodać ziemniaki, gotować 20 minut, po czym dodać podsmażoną kapustę i gotować 30-40 minut.
Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem.
Moje uwagi:
Jeśli lubicie zagaszoną zupę – możecie w 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mąki i dodać ją do ugotowanej zupy, całość doprowadzić do wrzenia i gotowe.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_kapusniak-z-ziemniakami.html