Wykonanie
Rolady
pieczarkowe , to zawsze dobry pomysł na obiad lub na zagospodarowanie kawałka dość suchego
mięsa jakim jest
szynka . Oczywiście wiele osób , może się ze mną nie zgodzić i twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki
mięsa , takie jak
żeberka ,
karkówka lub chociażby soczysta
łopatka 😉 Wracając do roladek , są bardzo proste , nie przekombinowane , a naprawdę smaczne 😉 Zresztą kto nie lubi
pieczarek i kruchutkiej
wieprzowinki , myślę że niewiele jest takich osób 😉
Składniki :1 kg
szynki wieprzowej- chudej0,5 kg
pieczarek2-3
cebuleszczypta
gałki muszkatołowejząbek
czosnkusól ,
pieprz do smakutłuszcz do smażenia1 łyżeczka – czubata
mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety
schabowe – bardzo cienko .
Pieczarki siekamy drobno , tak samo
cebulkę i wszystko smażymy na patelni , lekko soląc i doprawiając
pieprzem oraz
gałką muszkatołową . Jak już
pieczarki z
cebulką będą miękkie i gotowe , wyłączamy gaz , odstawiamy je do wystygnięcia . Na rozbitych kawałkach
szynki układamy farsz , delikatnie solimy i
pieprzymy , zwijamy w roladki . Podsmażamy na tłuszczu z obu stron aż się przyrumienią , a następnie zalewamy dwiema szklankami
wody, delikatnie solimy , dodajemy zmiażdżony ząbek
czosnku i dusimy pod przykryciem , na wolnym ogniu około 30-40 minut , aż będą kruchutkie i miękkie . W razie potrzeby podlewamy
wodą , gdyby się okazało że zbyt odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu sos zagęszczamy
mąką , rozprowadzoną w około 1/2 szklanki
wody , gotujemy w nim około 5 minut roladki . Gotowe , danie smakuje doskonale z każdym dodatkiem ,
kaszą ,
ziemniakami lub
soczewicą . Smacznego 😉