Wykonanie
Miałam nic nie publikować w Święta, ale mam jeszcze trzy potrawy, które chciałabym dodać do akcji Badylarki Wytrawne potrawy wigilijne . Te
śledzie zrobiły furorę na wczorajszej Wigilii, więc czuję się wręcz zobowiązana, aby opublikować przepis na nie na blogu. Wymagają trochę czasu, bo najpierw trzeba moczyć
matiasy, a później dać się przegryźć wszystkim smakom. Ale warto, naprawdę!Opowiem Wam jeszcze jakie miałam wczoraj potrawy wigilijne u teściów. Były to: barszcz czerwony, paszteciki,
kapusta z
grochem,
grzyby z
cebulką,
karp smażony, tilapia smażona,
śledzie z
grzybami leśnymi i
cebulką,
śledzie ze
śliwkami i
jabłkiem, chlebek, kompot z suszu,
cukierki, deser
trifle. Wydaje się, że to mało, a po prostu pękałam w szwach. A są jeszcze inne potrawy, które będziemy jeść dziś i jutro. Dzisiaj
jadę na obiad do moich rodziców, gdzie będzie zupa grzybowa oraz zrazy zawijanePrzepis na
śledziki (z moimi zmianami) pochodzi z
Karp i
śledź na wigilijnym
stole Olimp Media Poznań 2010.

Składniki:5 płatów
śledziowych –
matiasów5 dag
grzybów leśnych suszonych2
cebulepęczek
natki pietruszki1 łyżeczka
soli do gotowania
grzybówpieprz8 ziaren
ziela angielskiego4
liście laurowe1/2 szklanki
oleju rzepakowego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1.
Śledzie wymoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc (w lodówce lub chłodnym miejscu).
Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na minimum 2 godziny (można też na całą noc).2. Następnego dnia
grzyby odcedzić, zalać ponownie wrzątkiem i gotować około 1 godzinę na wolnym ogniu z dodatkiem
soli. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Wodę można zostawić do
sosu grzybowego lub zupy.3.
Grzyby pokroić w paski,
cebule w półplasterki.
Cebulę zeszklić na 2 łyżkach
oleju. Dodać
grzyby,
ziele angielskie,
liście laurowe oraz
koncentrat pomidorowy. Chwilę smażyć, zestawić z ognia i wystudzić.4.
Śledzie osączyć z
wody, osuszyć, posypać
pieprzem i pokroić na 2-3 cm kawałki. Ułożyć w naczyniu (półmisku). Obłożyć
grzybami z
cebulą wymieszanymi z posiekaną
natką pietruszki oraz pozostałym
olejem.