ßßß


SKŁADNIKI1 kg słonych płatów śledziowych np. matias2 cebule3/4 szklanki oleju rzepakowego3-4 liście laurowe5-6 ziaren ziela angielskiegokilka ziarenek kolorowego pieprzuWYKONANIEŚledzie płuczemy pod zimną wodą, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę.Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym.Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele..Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy.Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką.Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Baza po kilku godzinach gotowa.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.