Wykonanie
Święta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi
śledziami. W dzisiejszym
poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów
śledzi.
Śledzie w
oleju z odrobiną
cebuli ,
ziela angielskiego i
liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie.
SKŁADNIKI1 kg słonych płatów
śledziowych np.
matias2
cebule3/4 szklanki
oleju rzepakowego3-4
liście laurowe5-6 ziaren
ziela angielskiegokilka ziarenek
kolorowego pieprzuWYKONANIE
Śledzie płuczemy pod zimną
wodą, zalewamy
wodą i moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy
wodę.Kiedy
śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym.Do słoika wlewamy
olej, wrzucamy liście ,
pieprz i ziele..
Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy.Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę
cebulką.Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Baza po kilku godzinach gotowa.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.