Wykonanie
Składniki:40g suszonych podgrzybków ( mogą być inne
grzyby również ),350g płatów
śledziowych w
oleju ( waga już po odsączeniu ),1 łyżka
octu,2 duże
cebule,2 łyżki
koncentratu pomidorowego,2 łyżki
oleju,2 łyżki
rodzynków,6 ziarenek
ziela angielskiego ( można dać zmielone ziarna ),3
liście laurowe,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Grzyby opłukać i zalać zimną
wodą ( 400ml ) i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ugotować ( w tej samej wodzie, w której się moczyły ) - gotować do momentu aż będą miękkie. Przelać
grzyby przez durszlak i drobno pokroić, wrzucić ponownie do
wody, w której były gotowane.
Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na
oleju. Do podsmażonej
cebuli dodać
grzyby z
wodą, w której były gotowane. Dodać
przyprawy,
przecier pomidorowy,
rodzynki ,
ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli Twoje
śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej) i dodać do ostygniętej
cebuli i
grzybów. Wymieszać. Przed dodaniem
śledzi można wyjąć ziarenka
ziela angielskiego i
listki laurowe. Odłożyć
sałatkę na kilka godzin do przegryzienia się smaków.
Smacznego!!!