ßßß
przepis z moimi zmianami pochodzi stądokoło 0,5 kg śledzi w oleju lub w zalewie estragonowej3 cebule0,5 łyżki octu1 łyżka koncentratu pomidorowegookoło 1/3 - 1/4 szklanki oleju (raczej nie używam tego ze śledzi)parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiegosól (mało lub wcale, zależy od śledzi)Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju, następnie dodać ocet, koncentrat, resztę oleju, przyprawy, poddusić wszystko mieszając jeszcze przez chwilkę, schłodzić.W słoiczku lub w misce układać warstwami pokrojone w dzwonka śledzie, następnie masę, potem znów śledzie, na górze ma być warstwa cebulowo - pomidorowa.Wstawić do lodówki na parę godzin by składniki "się przegryzły".Ja soliłam dopiero na drugi dzień, bo nie byłam pewna, czy śledzie nie oddadzą za dużo soli do potrawy. Jeśli sos jest dla Was zbyt kwaśny można dodac odrobinkę cukru.