Wykonanie
Bardzo smaczne połączenie, szybkie, niedrogie, idealne na Wigilię :)
przepis z moimi zmianami pochodzi stądokoło 0,5 kg
śledzi w oleju lub w zalewie estragonowej3
cebule0,5 łyżki
octu1 łyżka
koncentratu pomidorowegookoło 1/3 - 1/4 szklanki
oleju (raczej nie używam tego ze
śledzi)parę ziarenek
pieprzu i
ziela angielskiegosól (mało lub wcale, zależy od
śledzi)
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na
oleju, następnie dodać
ocet, koncentrat, resztę
oleju,
przyprawy, poddusić wszystko mieszając jeszcze przez chwilkę, schłodzić.W słoiczku lub w misce układać warstwami pokrojone w dzwonka
śledzie, następnie masę,
potem znów
śledzie, na górze ma być warstwa
cebulowo - pomidorowa.Wstawić do lodówki na parę godzin by składniki "się przegryzły".Ja
soliłam dopiero na drugi dzień, bo nie byłam pewna, czy
śledzie nie oddadzą za dużo
soli do potrawy. Jeśli
sos jest dla Was zbyt kwaśny można dodac odrobinkę
cukru.