Wykonanie
Składniki:pół kilograma
śledzi a'la
matias3 łyżki
octu4 łyżki
koncentratu pomidorowego2
cebule, pokrojone w krążki2 łyżki
oleju10 łyżek
rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki
miodułyżka
soku z cytryny2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego5 ziaren
pieprzuPrzygotowanie:
Śledzie zalałam zimną
wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam
wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam
wodę, dodając
ocet. Moczyłam przez godzinę.Osączone
śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.
Cebulę podsmażyłam na
oleju i ostudziłam.Gdy
cebula ostygła, dodałam do niej
koncentrat pomidorowy,
przyprawy,
miód,
rodzynki,
sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami
śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę.