ßßß Cookit - przepis na Czerwone śledzie

Czerwone śledzie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
pół kilograma śledzi a'la matias
3 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule, pokrojone w krążki
2 łyżki oleju
10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem
2 łyżki miodu
łyżka soku z cytryny
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.
Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.
Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.
Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.
Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.
Odstawiłam do lodówki na dobę.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/12/czerwone-sledzie.html